Tomáš Batiz Správy

Problematická križovatka pred Podbrezinami: Riešením majú byť inteligentné semafory

Kto by nepoznal túto križovatku pred vstup do mestskej časti Podbreziny. Chystá sa tu pomerne veľká zmena. Pozrite si prvé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Problematická križovatka pred Podbrezinami: Riešením majú byť inteligentné semafory
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Ide o križovatku, cez ktorú sa vyše 10 tisíc obyvateľov Podbrezín a spádových obcí potrebuje dostať do centra Mikuláša. Jej kapacita je podľa vedenia mesta nedostačujúca, a preto v nej v časoch špičky vznikajú dopravné zápchy. „Riešenie nachádzame v podobe inteligentnej dynamicky riadenej svetelnej signalizácie, ktorú plánujeme na križovatke inštalovať v budúcom roku,“ konštatoval mikulášsky primátor Ján Blcháč.

Dali spracovať projekt

Inteligentné semafory dokážu dopravu riadiť podľa jej aktuálnej intenzity. „V súčasnosti sme dali spracovať projekt signálneho plánu a stavebno-technického riešenia semaforov. Dôležitou súčasťou projektu je dopravno-inžinierske posúdenie takéhoto riešenia, ktoré nám dá odpoveď, či situácii pomôžeme,“ podotkol Gabriel Lengyel z mikulášskej radnice. Pokiaľ výpočty preukážu, že podbrezinskej križovatke na ceste I/18 sa po zabudovaní inteligentnej signalizácie uľaví, podľa slov primátora v roku 2018 pristúpi mesto k realizácii.

Kruhový objazd by zhoršil situáciu

„Dali sme spracovať podrobný dopravný prieskum a aj podľa vypracovanej štúdie sa preukázalo, že jednoduchý kruhový objazd by situáciu ešte zhoršil. Realizáciu veľkej okružnej križovatky podobného typu, ako je pri hoteli Jánošík aj z dôvodov nedostatku priestoru, finančnej náročnosti či majetkovo – právneho vysporiadania Slovenská správa ciest realizovať neplánuje. Dôvodom je aj množstvo podzemných sietí, ktoré by sa museli pri jej realizácii prekladať,“ konštatoval primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM