Marcel Páleš Samospráva

Problémových žiakov v Mikuláši budú riešiť výchovné komisie: Niektorí vymeškali aj 400 hodín!

Liptovskomikulášska radnica iniciovala zriadenie výchovných komisií v mestských základných školách. Mali by sa stať nástrojom účinného riešenia a prevencie narastajúceho problematického správania žiakov.

Ilustračný obrázok k článku Problémových žiakov v Mikuláši budú riešiť výchovné komisie: Niektorí  vymeškali aj 400 hodín!
Zdroj: TASR

V riešení sa počíta s účasťou pedagogicko-psychologických poradcov, sociálnych pracovníkov, polície či rodičov.

Inšpiráciou praktiky zo ZŠ na Čs. Brigády

Inšpiráciou by malo byť fungovanie výchovnej komisie v jednej z tamojších ZŠ. „Nešváry detí často kryjú ich rodičia. Spätne od nás napríklad žiadajú presné termíny vymeškaného vyučovania, aby dodatočne pozháňali ospravedlnenky a predišli tak hroziacim postihom. Máme dobré skúsenosti, že postoje rodičov sa zmenia, keď im viacerí členovia komisie ozrejmia následky,“ odporučila riaditeľka ZŠ na Ulici Čs. brigády Ľubica Revajová.

Včas hľadať príčiny

Zámer mesta zriadiť aktívne výchovné komisie zložené zo zástupcov zainteresovaných inštitúcií vo všetkých ZŠ potvrdil referent mestského odboru vzdelávania, školstva a mládeže Ján Jurkovič. „Malo by to pomôcť, aby sa problémové počínanie žiakov, ale aj ich zákonných zástupcov podchytilo čo najskôr a dalo sa s tým ešte niečo robiť,“ zdôraznil.

„Často sa stáva, že nás nikto priebežne neupozorní a zrazu máme na stole aj dva roky trvajúci prípad záškoláctva s viac ako 400 vymeškanými hodinami. Keby nám to školy avizovali skôr, mohli by sme včas začať hľadať príčiny a možnosti nápravy,“ dodala Dana Olejníková z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Liptovskom Mikuláši.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM