Michal Paška Kultúra

Putovná výstava vedeckých hračiek sa pristavila v centre Liptova

Putovná interaktívna výstava pod názvom Hodnoty – vedecká hračka zakotvila do 22. októbra v Liptovskom Mikuláši. Viac ako sto hračiek, hlavolamov a niekoľko pôvodných fyzikálnych experimentov zaplnilo časť expozičných priestorov mestského Múzea Jank

„Výstava, ktorá zavítala od roku 1998 už do takmer 150 slovenských miest a obcí, má predovšetkým propagačný účel. Chceme dosiahnuť, aby sa tieto hračky dostali do škôl, aby ich využívali pedagógovia, rodičia a stali sa dennou súčasťou života detí. Aby ich trošku odtiahli od počítačových simulácií a priviedli späť k vytrácajúcej sa manuálnej šikovnosti,“ zdôraznila predsedníčka občianskeho združenia Vedecká hračka Beata Puobišová.

Zároveň vysvetlila, že v začiatkoch tohto projektu sa viacerí akademici bránili spájaniu pojmov veda a hračka. „Postupne museli uznať, že približovať vedecké poznanie, prírodné zákonitosti prostredníctvom hrania sa je to najjednoduchšie a najnázornejšie. V hračkách sú obsiahnuté základné fyzikálne princípy hmotného sveta. Verím, že takýmto spôsobom pomôžeme prinavrátiť miznúce potešenie z hrania sa ako takého,“ uviedla.

„Nie sú to žiadne nedotknuteľné exponáty, na ktoré sa dá iba nečinne pozerať z úctivej vzdialenosti. Každú hračku môžu deti bez váhania uchopiť do rúk a dôkladne poskúšať, čo všetko dokáže. Napríklad s miniatúrnym guľôčkovým výťahom sa za ten čas pohralo minimálne 300.000 ľudí a stále funguje. Vymenili sme v ňom iba jedno lanko,“ skonštatovala Puobišová.

Jedinečnú možnosť pohrať sa s originálnymi hračkami ocenili aj malí návštevníci výstavy. „Je to tu veľmi zábavné,“ povedal štvrták Jarko. „Chcela by som mať aspoň niektoré tieto pekné hračky doma,“ doplnila ho spolužiačka Lucia. „Hoci žijeme vo svete plnom najmodernejšej techniky, deti sa môžu tradičnou hrou veľa naučiť. Preto sa ju snažíme v čo najväčšej miere zavádzať do vyučovania,“ dodala ich učiteľka Dagmar Špániková.

zdroj: TASR foto: -jvk-

vedecka:hracka
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM