Slávka Kellová Krimi

Rady horských záchranárov zachraňujú životy

V piatok vo večerných hodinách požiadal o pomoc Horských záchranárov prostredníctvom linky tiesňového volania „112“ anglický turista z Birminghamu, Stratil sa totiž v hmle počas zostupu zo Slavkovského štítu.

V priebehu posledného telefonátu s operátorom mu dochádzala batéria na mobilnom telefóne. Operátor mu preto poskytol informácie ako má pokračovať, aby sa dostal späť na turistický chodník. Turistovi odišli pomôcť na uvedené miesto najrýchlejšou dostupnou trasou dvaja záchranári HZS, ktorí v hmle postupne prehľadávali oblasť pod Slávkovským nosom so zvukovými a svetelnými signálmi. Turista medzitým našiel turistický chodník v miestach pod Štrbavým hrebeňom a zišiel po ňom do Starého Smokovca. Sám sa na dispečingu ohlásil, že prišiel v poriadku.

Krátko po 20:00 požiadali o pomoc aj českí turisti, ktorí mali naplánované po prechode cez Rysy na poľskú stranu vystúpiť od Czrnego Stawu pod Rysmi do Mengusovského sedla. Pre vysilenie, hmlu a mrholenie požiadali prostredníctvom tiesňovej linky „18300“ o pomoc. Naplánované mali za každú cenu pokračovať ďalej. Po dlhšom prehováraní poslúchli službukonajúceho horského záchranára, ktorý im radil sa vrátiť a nepokračovať vo výstupe.

Okolo 22:45 toho istého dňa nahlásili kolegovia z poľského TOPR-u, že našli trojicu Čechov a pokračujú v ich sprievode na Morské oko. O 1:30 doviezli záchranári z TOPR-u turistov na Oblastné stredisko HZS do Vysokých Tatier a keďže nemali zarezervované žiadne ubytovanie poskytli im tam miesto. Ráno turisti pokračovali električkou na Štrbské Pleso, kde mali zaparkované auto. Tieto prípady skončili dobre aj vďaka navigácii a dobrým radám horských záchranárov.

zdroj: HZS foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM