Slávka Kellová Rôzne

Rašelina predražila rekonštrukciu o 120 000 eur

S prácami na rekonštrukcii centrálnej mestskej zóny v Liptovskom Mikuláši sa začalo 7. novembra 2011. Práce na Štúrovej ulici zdržal nález rašelinového podložia pod cestou. Ten predražil práce o 120 000 eur.

S rašelinovým a ílovým podložím pod týmto úsekom cesty sa nepočítalo. „Pri podobných prácach v okolí sa rašelina nikdy nenašla, preto sa nerobil ani geologický prieskum,“ informuje Miloš Berník, vedúci oddelenia investícií v Liptovskom Mikuláši. Do tejto časti mesta ich vraj naplavila rieka Váh ešte predtým, ako jej koryto zregulovali. V minulosti mal totiž Váh meandrovať aj časťou súčasného centra.

Rašelinové podložie bolo potrebné odstrániť a nahradiť ho stabilnejším materiálom. „Napriek tomu, že nás to stojí o asi 120-tisíc eur viac ako bol rozpočet, môžem konštatovať, že všetko zlé je na niečo dobré. Rašelinu využijeme na rekultiváciu skládky pri Veternej Porube a tým ušetríme,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský. Celkové náklady projektu predstavujú sumu takmer 1,6 milióna eur. Na investícii sa mesto podieľa 5 percentami, 85 percent je krytých zo zdrojov Európskej únie a zvyšok zo štátneho rozpočtu.

Po zime sa dodávateľské firmy pustili do ďalšej etapy rekonštrukcie Štúrovej ulice a začali s prácami na ulici Školskej. Tá bola na zásadnú opravu zrelá už niekoľko rokov. Obnovy sa dočkala aj časť Tranovského uličky v časti od pešej zóny k evanjelickému kostolu, jemnou premenou prejde pýcha liptovskomiku­lášskej pešej zóny – Námestie osloboditeľov, kde sa začalo s výmenou časti dlažobných kociek, pretože sa na nich začali podpisovať zub času i počasie. Oficiálny termín dokončenia rekonštrukcie je podľa projektu stanovený na 16. júna.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM