Tomáš Batiz Správy

Riaditeľ VPS Grešo o zimnej údržbe ciest v Mikuláši: Musíme si vystačiť s kapacitami, ktoré máme

Zimná technika Verejnoprospešných služieb v Liptovskom Mikuláši mala prvú nočnú v tejto sezóne. Ako to vyzeralo priamo v teréne povedal riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ VPS Grešo o zimnej údržbe ciest v Mikuláši: Musíme si vystačiť s kapacitami, ktoré máme
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok 10. decembra vyhnalo počasie do ulíc Liptovského Mikuláša prvýkrát v období tejto zimy všetku zimnú techniku Verejnoprospešných služieb mesta (VPS). Sneh zamestnal 14 strojov a pracovníkov, ktorí čistili a posýpali mestské komunikácie. Mikulaš24 o tom informovala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Ako konštatuje Čapčíková, nočný výjazd techniky trval niekoľko hodín, spravidla sa začína čistenie od centra mesta smerom k mestským častiam podľa stupňa dôležitosti ciest. „Do hodiny od začatia hustého sneženia vychádzajú na komunikácie všetky štyri sypače, pokiaľ je sneženie intenzívne, nastupujú aj zvyšné mechanizmy. Ručné dočisťovanie vykonávajú pracovníci len cez deň, v popoludňajších a nočných hodinách si so snehom musia poradiť šoféri na multikárach, odhŕňačoch a ďalších autách,“ priblížil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Špecifická zima

Po nočnej smene nastúpili do služby ďalší zamestnanci, ktorí ručne a prostredníctvom fréz dočisťujú tie chodníky, na ktoré sa mechanizmy nedostanú. Táto zimná sezóna je totiž pre VPS špecifická.

„Zmena legislatívy priniesla pracovníkom povinnosť zabezpečiť spriechodnenie všetkých chodníkov v meste, teda aj tých, o ktoré sa doposiaľ starali majitelia priľahlých nehnuteľností či prevádzok,“ informuje Čapčíková.

Podľa Greša, tak VPS pribúda pomerne viac práce. „Našťastie chodníky nám zákon neukladá čistiť celé, ale len spriechodniť pre chodcov. Čistenie chodníkov je zložitejšie, ako čistenie ciest, keďže mechanizmy sa na niektoré z chodníkov nedostanú a musíme ich preto čistiť ručne alebo len prostredníctvom fréz, čo zaberá viac času,“ vysvetlil Grešo.

Mestu nepatria všetky komunikácie

Šoféri pracujú na dve smeny a musia zabezpečiť 24 hodinovú obsluhu zimnej pohotovosti a riešiť aj bežnú agendu. „Musíme si vystačiť s kapacitami, ktoré máme, pretože zvyšovanie počtu pracovných miest by znamenalo zvyšovanie nákladov a teda aj zvyšovanie daní a poplatkov. Prosíme preto obyvateľov o zhovievavosť, nemôže byť v okamihu vyčistené od snehu celé mesto naraz – mechanizmy postupujú do jednotlivých mestských častí a ulíc podľa plánu zimnej údržby," konštatuje Grešo.

Komunikácie, ktoré podľa slov riaditeľa VPS čistia zamestnanci strojovo, musia byť po kalamite vyčistené do dvoch až šiestich hodín podľa stupňa dôležitosti, do ktorého sú zaradené. „Netreba však zabudnúť, že nie všetky cesty patria len mestu Liptovský Mikuláš. O cestu I/18, ktorá vedie naprieč celým mestom, ale aj cestu II/584 cez Liptovský Ondrašovú a ďalšie cesty II. a III. triedy sa stará Slovenská správa ciest. VPS majú pod drobnohľadom približne 90 kilometrov ciest a 75 kilometrov mestských chodníkov,“ dodal Grešo z VPS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM