Slávka Kellová Rôzne

Rodičia pozor: Máte nárok aj na príspevok na starostlivosť o dieťa

Málo rodičov vie, že štát okrem rodičovského príspevku či prídavkov na dieťa, vypláca tiež príspevok na jeho staroslivosť. Využiť sa dá pri dochádzaní do jasiel, ale aj na tzv. babysitting, ak rodič, ktorý má dieťa mladšie ako tri roky, už pracuje.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia pozor: Máte nárok aj na príspevok na starostlivosť o dieťa
Foto: Slávka Kellová

Príspevok na starostlivosť o dieťa je určený rodičom na úhradu výdavkov na starostlivosť o dieťa, ktoré mu vzniknú, ak jeho dieťa ešte nedovŕšilo tri roky a rodič už chce alebo musí pracovať. Tento príspevok sa poskytuje na každé dieťa vo výške preukázaných výdavkov, najviac však do výšky 230 eur mesačne.

„Na príspevok má nárok každý rodič, ktorý je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba či dostáva výsluhový dôchodok. O preplatenie výdavkov môže požiadať aj rodič, ktorý študuje dennou formou na strednej alebo vysokej škole,“ hovorí Helena Oravcová o oddelenia štátnych sociálnych dávok na Úrade práce v Liptovskom Mikuláši, kde je možné o takýto príspevok písomne požiadať. Žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa je možné nájsť aj na internetovej stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Postup pri vyplňovaní žiadosti aj doklady, ktoré je potrebné k žiadosti priložiť, sú uvedené priamo v tlačive. K základým dokladom, ktoré je potrebné predložiť, patrí občiansky preukaz, rodný list dieťaťa, doklad preukazujúci vykonávanie zárobkovej činnosti či potvrdenie o poskytovaní starostlivosti o dieťa, ktoré vydá poskytovateľ.

Preplatia vám aj babysitting

Za staroslivosť o dieťa sa považuje aj stráženie detí formou babysittingu, ktorú zabezpečujú súkromné firmy. „Rodič sa takto môže sám rozhodnúť, kedy potrebuje stráženie k svojmu dieťaťu a nemusí byť viazaný na pracovnú dobu v materskej škole. Stále však platí, že aj táto forma starostlivosti sa preplácá maximálne do sumy 230 eur,“ približuje podmienky starostlivosti o deti majiteľka opatrovateľskej agentúry v Liptovskom Mikuláši Zuzana Žiaranová.

Iné príspevky vám nevyplatia

V prípade, ak rodič dostáva od štátu príspevok na starostlivosť o dieťa, musí sa rozlúčiť s poskytovaním rodičovského a materského príspevku, alebo príspevku na služby pre rodiny s deťmi. „Nie je teda možné, aby jeden rodič poberal príspevok na starostlivosť o dieťa a druhý rodič niektorú z uvedených dávok, alebo aby jeden rodič poberal viacero uvedených dávok súčasne,“ upresňuje Zuzana Žiaranová.

Výnimkou sú choré deti

O tento príspevok môžu tiež žiadať aj rodičia s deťmi do šesť rokov. „Musí ísť však o dieťatko s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom,“ dodáva Zuzana Žiaranová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM