Slávka Kellová Rôzne

Rozprávajme sa o rakovine hrubého čreva

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom a úmrtnosťou na rakovinu hrubého čreva v Európe. Občianske združenie Europacolon Slovensko preto vyšlo do ulíc, aby sa s ľuďmi rozprávali o tejto zákernej chorobe.

Občianske združenie Europacolon Slovensko cestuje s nafukovacím črevom po celej krajine, aby medzi Slovákmi šírilo osvetu ako sa správne vyhnúť rakovine hrubého čreva. V piatok 29. apríla a v sobotu 30. apríla nevynechali na svojej púti ani Liptovský Mikuláš. „Chceme, aby v tomto veľkom čreve ľudia videli, ako vyzerá zdravé črevo a že má na svoju ochranu vlastné prirodzené zbrane. Musíme sa však starať o jeho kondíciu,“ hovorí Jana Pifflová-Španková, zakladajúca členka OZ.

Rakovina hrubého čreva vzniká v 95% z polypov, ktoré môže mať človek bez toho, aby si ich uvedomoval. Rastú a starnú spolu s človekom, vekom sa však môžu transformovať na rakovinu. „Najhoršie je, že črevo nebolí. Polypy totiž nemajú žiadne príznaky. Môžu rásť aj 12 rokov. Existujú však dve zbrane ako predísť tomu, aby polypy prerástli do rakoviny hrubého čreva,“ dopĺňa Jana Pifflová-Španková. Najideálnejšou cestou sú včasný záchyt a správna životospráva.

Dôležitá je tiež prevencia. Človek sa môže vyšetriť sám pomocou testovacieho zariadenia podobnému tehotenskému testu. Nasleduje vyšetrenie zvané kolonoskopia, ktoré napriek predsudkom nie je žiadnym „strašiakom“. “Môžete si vyžiadať vpichnutie „náladovky“. Dopláca sa 7–9 eur a pacient vyšetrenie prežijete v miernom omámení. Ak kolonoskopia preukáže karcinogénny polyp, stále sa dá niečo robiť, alebo sa polypy dajú odstrániť,“ vysvetľuje zakladateľka OZ Europacolon Slovensko. „My ale potrebujeme dostať k lekárovi mladých ľudí, pretože 65% pacientov prichádza v posledných štádiách, teda v čase, keď už majú rakovinu a metastázy postihli aj iné orgány,“ smutne konštatuje. „Je to totiž chúlostivá téma. Ľudia musia hovoriť o vyprázdňovaní či o krvi v stolici. Často krát sú zanedbávané hemeroidy. Pokiaľ má človek hemeroidy a aj napriek polročnej liečbe sa nič nezmení, musí spozornieť prečo je to tak a treba hľadať ďalší dôvod.“

OZ Europacolon Slovensko je združenie pacientov na rakovinu hrubého čreva, alebo ľudí v spojení s touto chorobou so sídlom v Bratislave.

Na tému rakovina hrubého čreva sa môžete s členmi OZ porozprávať aj v sobotu 30. apríla 2011 na parkovisku pri Tatrabanke v Liptovskom Mikuláši.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM