Tomáš Batiz Správy

Silné mrazy v Mikuláši majú následky: Vodári v pohotovosti!

S príchodom silných mrazov nastali na severe Slovenska problémy s praskaním vodovodných potrubí a zamŕzaním prípojok. Ako týmto problémom predísť?

Ilustračný obrázok k článku Silné mrazy v Mikuláši majú následky: Vodári v pohotovosti!
Zdroj: TASR

Liptovskomikulášski vodári odstraňovali v ostatných dňoch v celom regióne viac ako dve desiatky porúch. Viacero nahlásení zaznamenali od obyvateľov rodinných domov, ale aj od pracovníkov materskej školy či karanténnej stanice.

„Opravovali sme poruchy v mestských častiach Liptovského Mikuláša aj v obciach, napríklad v Dovalove, vo Važci, Závažnej Porube, Liptovskom Ondreji, Gôtovanoch, Hybiach, Kráľovej Lehote, Ižipovciach, Smrečanoch a iných,“ vymenoval výrobný riaditeľ (LVS), a. s., Tomáš Benikovský.

Dôvodom sú silné mrazy

Vznik porúch na vodovodných potrubiach súvisí podľa majstra vodovodov LVS Mariána Hričáka so silnými mrazmi. „Ide o fyzikálne vlastnosti pôdy a je to dosť zložitý proces. Zjednodušene sa ale dá povedať, že v póroch pôdy je voda, ktorá počas mrazov zamrzne a zväčší svoj objem. Vodovodné potrubie si v takých podmienkach možno predstaviť ako dlhú tenkú drevenú špajdľu v zemi, ktorá sa pri pohybe pôdy v dôsledku jej zamrznutia, a tým vzniknutého tlaku zlomí, alebo praskne v najzraniteľnejšom mieste,“ vysvetlil.

Ako zamrznutiu predísť? Mnoho ľudí sa na vodárov obrátilo so žiadosťou o rozmrazenie vodovodnej prípojky. To je však v prípade prípojok z kovových materiálov veľmi problematické, v prípade plastových materiálov prakticky nemožné, tvrdia liptovskomikulášski vodári. „Všetci, ktorí si plánujú zriadiť vodovodné prípojky, mali by si ich dať urobiť dostatočne hlboko, aby predišli prípadným problémom v budúcnosti,“ upozornil generálny riaditeľ LVS Marián Lesanský.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM