Slávka Kellová Iné športy

Silový trojbojár Balážik priniesol domov ďalší európsky titul

Mikulášan Pavel Balážik triumfoval na Majstrovstvách Európy v rakúskom Horne v silovom trojboji vo federácii WUAP. V kategórii do 56kg zvíťazil s novým osobným maximom. Teraz musí bojovať so silnejším súperom. Finančnou situáciou, ktorá rozhodne o je

Pavel Balážik si „ideálnymi mierami“, drep 122.5, tlak 87.5 a mŕtvy ťah 152.5 kg s celkovým súčtom 362.5 kg, vybojoval ďalšie európske prvenstvo, ktorými po prvýkrát na súťažnom pódiu preskočil hranicu 120 kg v drepe a 150 kg v ťahu. Tieto výkony sa zároveň zapísali aj medzi 4 nové slovenské rekordy.

„S výkonmi som nadmieru spokojný. Oproti Majstrovstvám Slovenska spred 6 týždňov prišlo totiž zlepšenie v celkovom súčte o 22.5 kg. Posunul som svoje maximá v drepe a mŕtvom ťahu na 122.5 resp. 152.5 kg. Výkon 362.5 kg je moje nové súťažné maximum,“ opisuje v číslach svoje úspechy Pavel Balážik. Výkony však mohli byť ešte lepšie. Po jednotlivých pokusoch totiž cítil, že na váhe si mohol ešte pridať. „Aspoň po 2.5 kg v drepe a ťahu, určite tam bola rezerva,“ dopĺňa Palo.

**Boj s financiami **

Ako všetko aj súťaže stoja najmä na financiách. Tentoraz sa Palovi takmer nepodarilo vycestovať kvôli drahému cestovnému lístku. **„Nakoniec sa však všetko na dobre obrátilo. Napriek tomu, napriek prebdenej noci, cestoval som od druhej v noci, a napriek ledva stihnutému váženiu, som podal výkon, s ktorým som v dobrom slova zmysle nepočítal. Možno práve tieto nepriaznivé okolnosti a ich prekonanie, nakoniec pôsobili ako stimulačný a motivačný faktor, že som dosiahol výsledky, ktoré sa mi nepodarili ešte ani na tréningu!“ **

Palo má už aj miestenku na Majstrovstvá sveta, ktoré sa chystajú v novembri v Las Vegas. Chcel by tu obhájiť a zaútočiť na titul majstra sveta a svetové rekordy vo federácii WPC. Jeho účasť však opäť závisí od prostriedkov, ktoré sa mu podarí získať na vycestovanie. „Všetko to závisí od toho, či nájdem nejakých sponzorov. Momentálne to z tohto hľadiska, bohužiaľ, vyzerá na moju neúčasť,“ konštatuje smutne Palo.

**Držiteľ 12 svetových rekordov **

Palo Balážik zbiera európske tituly jeden po druhom. Na posledných Majstrovstvách Európy federácie WUAP v kategórii do 56kg, získal svoj predposledný titul. V roku 2012 sa stal majstrom Európy vo federácii GPC do 56 kg, kde sa mu podarilo vytvoriť 4. svetové rekordy na šampionáte v slovinskom Blede. Za rok 2011 je majstrom Európy federácií WPC a GPC, teda celkovo vyzbieral 4 tituly majstra Európy. Momentálne je držiteľom 12 svetových rekordov v jednotlivých disciplínach a súčte.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM