Slávka Kellová Kultúra

Situačný humor ako druh umenia

Tri tvorivé tvory opäť rozosmiali liptovskomikulášske obecenstvo. Vo štvrtok 6. októbra improvizačná skupina potvrdila, že je skutočným odborníkom na situačný humor.

Žilinské trio Tri tvorivé tvory predstupuje pred svojich divákov už od roku 2004 zásadne „nepripravené“. Náplňou ich vystúpení je totiž improvizácia. „Toto nie je klasické divadlo, ale akýsi doplnok. Sme exhibicionisti a robí nám dobre, že ľudia oceňujú naše „tliachy“ úsmevmi,“ hovorí člen skupiny Juraj „Šoko“ Tabaček.

Dôkazom autentickosti predstavení mladých umelcov sú scénky, ktoré vznikajú na témy zúčastnených divákov. „Je to zvláštna výmena energie, ktorá vznikne a zároveň ju už nikto neobnoví. Preto to robíme vždy odznova a inde a sme radi, že to takto funguje,“ vysvetľuje podstatu improvizácie Stanislav Staško. Krása vystúpení hereckého tria je teda v momente ich vzniku, ktorá po predstavení zákonite zaniká. Pamiatkou na predstavenie sú iba spomienky divákov. „„Chvalabohu. Lebo ľudia sa prídu pozrieť nanovo, či sa náhodou niečo nezopakuje, či nevznikne niečo lepšie, horšie. A my sme plní nádeje, že spravíme niečo nové. Alebo sa možno poučíme, že týmto smerom to nejde,“ dopĺňa Stanislav.

Pre umelcov je každé jedno z vystúpení skutočným adrenalínom. Moment niečoho neznámeho či neočakávaného v sebe nesie silnú príťažlivosť, ktorá ich nanovo motivuje vystúpiť na pódium. Improvizácia má však viacero podôb. Známa slovenská herecká skupina preferuje improvizáciu na základe fixných bodov. „My tvoríme v konkrétnom momente, ktorý sa rodí priebežne v našich hlavách. Často krát sa stane, že si za oponou niečo narýchlo pripravíme a nakoniec z toho vyjde niečo úplne iné. Poznáme sa dlho a dobre, ale každý z nás je nevyspitateľný. Tým, že sa poznáme vieme, že takto reagujeme a snažíme sa postupne tvoriť celok,“ približuje Stanislav. Vtipné príbehy z vystúpení však ostávajú na pódiu. „Keby som teraz povedal, že sme hrali scénku, sedeli sme sa na lavičke, traja vedľa seba a ja som odrazu povedal: „akú ja mám veľkú ruku“, vôbec to nie je vtipné, hoci v tej chvíli celá sála burácala a chlapci prestali hrať, tak sa smiali,“ uzatvára Stanislav. Milovníci situačného humoru si tak na ich vystúpeniach určite prídu na svoje.

foto: skk

3T
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM