Slávka Kellová Rôzne

Skládku odpadu v Mikuláši Únia zatiaľ nepodporí

Liptovskomikulášskej radnici sa zatiaľ nepodarilo získať podporné prostriedky z fondov EÚ na rekultiváciu starej skládky komunálneho odpadu v mestskej časti Okoličné.

Celkové náklady na definitívne vyriešenie hroziaceho rizika tejto environmentálnej záťaže predstavujú viac ako 3,5 milióna eur. " Úspešne sme už dvakrát absolvovali všetky kolá schvaľovacieho procesu, no vzhľadom na obmedzený objem financií boli zakaždým uprednostnené iné naliehavejšie prípady. Pripravenú a overenú projektovú dokumentáciu chceme zužitkovať, preto čakáme na ďalšiu príslušnú výzvu," uviedol pre TASR jeden z projektových manažérov mesta Liptovský Mikuláš Janusz Drobčo.

V spomínanej lokalite sa najprv začal od polovice 80. rokov hromadiť výkopový materiál vznikajúci pri budovaní viacprúdovej cestnej komunikácie cez liptovskú metropolu. Spolu s postupne navozeným komunálnym odpadom zaberá už dávnejšie nepoužívaná skládka plochu približne 20.000 štvorcových metrov. Celkový objem uloženého odpadu na priepustnom podloží v blízkosti toku Váhu presahuje 120.000 m3.

Podľa vedúcej odboru životného prostredia tamojšieho Mestského úradu Ivety Klepáčovej by sa zasiahnutá plocha zhutnila a zmenšila približne o tretinu aj tým, že by významná časť odpadu bola vytriedená a recyklovaná. „Bez získania externých zdrojov financovania však nie je v silách žiadnej samosprávy realizácia takejto veľkej investície,“ dodala.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM