Tomáš Batiz Vodný slalom

Skvelé úspechy Liptákov: Kanoista roka Slafkovský, medzi kajakármi triumfoval Grigar

Vodný slalomár Alexander Slafkovský a rýchlostný kanoista Samuel Baláž sú najlepší športovci Slovenskej kanoistiky za rok 2018.

Ilustračný obrázok k článku Skvelé úspechy Liptákov: Kanoista roka Slafkovský, medzi kajakármi triumfoval Grigar
Zdroj: TASR

Slafkovský, ktorý triumfoval aj v kategórii Kanoista roka, obhájil vlaňajšie prvenstvo. V uplynulej sezóne sa stal celkovým víťazom Svetového pohára. Na ME v Prahe-Tróji obsadil v C1 štvrté miesto a na MS v Riu de Janeiro skončil medzi singlistami piaty. „Je to ocenenie práce celého tímu. Presadiť sa v silnej domácej konkurencii singlistov Michala Martikána a Mateja Beňuša nie je jednoduché. Sme rivali, ale jeden bez druhého by sme neboli tam kde sme. Navzájom sa posúvame Rivalita ide ruka v ruke s lepšími výsledkami,“ uviedol Slafkovský.

Baláž získal na MSJ a pretekárov do 23 rokov v bulharskom Plovdive spoločne s Milanom Fraňom, Csabom Zalkom a Adamom Botekom zlato v K4 na 500 m. Na MEJ a do 23 rokov v talianskom Auronze vybojoval s Fraňom, Zalkom a Tiborom Linkom na päťstovke najcennejší kov v K4 na 500 m. Ďalšie zlato pridal v K2 na 1000 m po boku Linku. Na seniorských MS v portugalskom Montemore ukoristil s Erikom Vlčekom, Jurajom Tarrom a Gáborom Jakubíkom na 1000 m striebro, na ME v Belehrade finišoval s Fraňom, Jakubíkom a Linkom na kilometri na striebornej priečke.

Kajakárom roka medzi slalomármi je vicemajster Európy do 23 rokov Jakub Grígar a medzi rýchlostnými kanoistami Peter Gelle – šiesty na MS v K2 na 1000 m a štvrtý na ME spoločne s Botekom. Titul Kanoistka roka na divokej vode patrí Monike Škáchovej a Soni Stanovskej. Kanoistami roka na hladkej vode sú Lucia Valová – juniorská majsterka Európy na 500 m a Matej Rusnák. Kajakárkami roka sú Elena Kaliská (divoká voda) a Ivana Mládková (hladká voda). Titul Talent roka patrí Emanuele Luknárovej a Matúšovi Jedinákovi.

Za Výkon roka označili zlaté jazdy štvorkajaka vo finále K4 na 500 m na MSJ a do 23 rokov v Plovdive a vodnoslalomárskej hliadky 3×C1 v zložení Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, Michal Martikán na MS v Riu de Janeiro. Trénermi roka sú Stanislav Gajdoš a Radovan Šimočko, mládežníckymi trénermi roka Miroslav Hagara a Ľubomír Hagara st. Rozhodcami roka Lucia Záhorská a Martin Bielik. Do Siene slávy uviedli Antona Zerera a Tibora Polakoviča (obaja im memoriam). Cenu za prínos udelili Ladislavovi Čepčianskemu a Jánovi Kvašňovskému.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM