Tomáš Batiz Správy

Skvelý počin dobrovoľníkov: Na Liptove vzdelávajú rómske deti

Dobrovoľníci z hornoliptovskej obce Važec pomáhajú rómskym deťom. Miesto prezývok ich chcú naučiť používať mená ako aj hygienické základné potreby.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý počin dobrovoľníkov: Na Liptove vzdelávajú rómske deti
Zdroj: TASR

Cielene a systematicky sa venovať rómskym deťom najmä predškolského veku, u ktorých absentujú základné zručnosti potrebné pre dosiahnutie úspechu na vstup do základnej školy, je cieľom projektu Detský klub Samuel. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Jekh Drom pôsobiaceho v hornoliptovskej obci Važec sa počas pravidelných a na seba nadväzujúcich aktivít venujú 15 deťom z tamojšej rómskej osady. Od septembra minulého roka sa snažia podporiť ich všestranný rozvoj.

Začať s malými deťmi

„Myslíme si, že je dôležité pracovať už s najmenšími deťmi. Pracujeme s tými, ktoré doteraz ešte nenavštevovali žiadne predškolské zariadenie, pochádzajú zo sociálne-znevýhodneného prostredia a v porovnaní s ostatnými deťmi v ich veku sú určitým spôsobom ochudobnené,“ povedala predsedníčka združenia Martina Šeďová s tým, že prirodzené rodinné prostredie deťom v osade nevytvára podmienky na všestranný rozvoj, čím sa znižujú ich šance na integráciu. Často sa podľa nej stáva, že tieto deti nie sú schopné úspešne prejsť zápisom do prvého ročníka základnej školy.

Určiť hygienické návyky

Na prvých stretnutiach sa dobrovoľníci najskôr snažili, aby si deti osvojili základné hygienické návyky. „Začalo sa umývaním rúk, zúbkov, ukladaním si vecí, stolovaním. Potom sme prešli k iným činnostiam, ako napríklad k správnemu uchopeniu ceruzky či k maľovaniu,“ ozrejmila. V detskom klube si deti mali postupne zvyknúť na pravidelný režim a činnosti podobné tým v materskej škole. Keďže pred realizáciou projektu deti plynule nekomunikovali v slovenskom jazyku, vzdelávanie bolo zamerané aj na rozvoj jazykovej a komunikačnej kultúry.

Svoje vlastné meno

„Rómovia si často dávajú prezývky. Naším prvým úspechom bolo, keď asi po mesiaci deti vedeli povedať svoje celé meno. Tiež sa naučili pomenovávať rôzne predmety,“ skonštatovala Šeďová. Dobrovoľníci sa s deťmi stretávajú dvakrát týždenne po dve hodiny. Do aktivít sa navyše zapájali dva razy mesačne aj rodičia. Sledovali, ako sa s ich deťmi pracuje a tieto poznatky následne môžu využívať pri výchove detí. Na konci marca projekt skončí. V týchto dňoch hľadajú členovia združenia spôsob, ako by sa deťom mohli venovať aj naďalej.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM