Slávka Kellová Rôzne

Slafkovský: Ak si máme uťahovať opasok, tak aj samospráva

Návrh zákona o rozpočtovom určení výnosu niektorých daní územnej samosprávy rieši podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára nedostatok zdrojov v štátnom rozpočte na úkor samospráv.

Na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK schválili poslanci na podnet Blanára uznesenie, v ktorom vyzývajú vládu SR, aby zásadné zmeny vo financovaní samospráv riešila komplexne po diskusii so samosprávou. Zároveň apelujú na vládu SR, aby riešila problémy deficitu štátneho rozpočtu na roky 2012 – 2014 inými nástrojmi, ktoré má k dispozícii.

Novela zákona zoberie podľa Blanára z rozpočtu ŽSK oproti roku 2011 okolo 7,8 milióna eur. „V našom rozpočte je to veľmi vysoká finančná suma. Len pre porovnanie, rovná sa takmer dotácii na prímestskú autobusovú dopravu. Inými slovami, ak nám o takýto objem peňazí klesne príjem do rozpočtu novelou z ministerstva financií, môže sa stať, že budeme nútení zvyšovať cestovné v prímestskej autobusovej doprave. A doplatia na to predovšetkým ľudia, ktorí potrebujú cestovať za zamestnaním, na ošetrenie do nemocníc, študenti a žiaci,“ skonštatoval predseda ŽSK.

centralizáciu oddialili a nastavili ju tak, aby bola dostatočne stabilná. Aby sme dokázali predovšetkým plniť zákonom dané kompetencie. Lebo to je najväčší problém. My na jednej strane musíme zo zákona plniť kompetencie v sociálnej oblasti, v zdravotnej oblasti, v oblasti dopravy, údržby ciest. Ale na druhej strane nebudeme mať dostatok peňazí, čo je v rozpore aj s európskou chartou pre samosprávu," povedal Blanár.

„Ak si máme uťahovať opasok všetci, tak si ho musí utiahnuť aj samospráva. Ide o to, v akom rozmere. Ak celý štát ide o jednu dierku na opasku menej, my nemôžeme zostať na tej istej dierke. A ešte sa rozčuľovať. Je to vec, ktorá sa dotýka aj mňa, ako primátora mesta. Ale sú veci, s ktorými veľa nenarobíme. A ak sme na jednej lodi, tak sa tak treba aj chovať,“ uviedol poslanec zastupiteľstva ŽSK a zároveň primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Poslanec zastupiteľstva ŽSK a zároveň primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa zdôraznil, že ak chcú mestá a obce prežiť, musia sa brániť. „Nejde o to, že by sme neuznali situáciu, aká je v štáte. Ale nemôže tým, ktorí vedia hospodáriť a hospodárili aj po znížení príspevkov, brať donekonečna. Lebo obmedzuje základné funkcie samosprávy. Konečne sa podarilo urobiť duálne riadenie štátu, teda štát a samospráva. My chceme teraz samosprávu zoštátniť a robiť len to, že nebude mať ani na základné povinnosti,“ dodal Grapa.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM