Tomáš Batiz Vodný slalom

Slafkovský sa stal majstrom Európy v C1: Grigar bude reprezentovať Slovensko na OH v Riu!

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar obsadil vo finále K1 na ME v Liptovskom Mikuláši piate miesto. Liptákom sa darilo aj v kategórii C1. Slafkovský sa stal majstrom, Martikán skončil druhý.

Ilustračný obrázok k článku Slafkovský sa stal majstrom Európy v C1: Grigar bude reprezentovať Slovensko na OH v Riu!
Foto: Tomáš Batiz

Po skončení pretekov mal Grigar dôvod na spokojnosť, veď získal miestenku na OH 2016 v Rio de Janeiro. Finále K1 sa napokon stalo korisťou českých pretekárov. Za zlatým Jiřím Prskavcom zaostal jeho krajan Vavrinec Hradílek o jedinú stotinu sekundy.

S istotou olympiády

Radosť Grigara bola porovnateľná s pocitmi víťaza šampionátu. Ešte len 19-ročný študent gymnázia si účasťou vo finále ME zabezpečil účasť na olympiáde. Po singlkanoistovi Matejovi Beňušovi je tak druhým slovenským vodákom s istotou štartu na OH. Za víťazným Čechom Prskavcom zaostal o 4,83 sekundy. „Už po semifinále som vedel, že mám istotu olympiády. Bolo ťažké sústrediť sa na finále, keď mi neustále gratulovali všetci naokolo. To ma však, samozrejme, tešilo. Na finále sa mi pripravovalo ťažšie, išiel som však doň s čistou hlavou. Cieľom bolo zísť, pretože som vedel, že hlavný cieľ je splnený,“ vravel Grigar v obkľúčení novinárov.

Perfektní diváci

Z Grigarovho úspechu mali radosť aj diváci v okolí trate. Podobne ako v semifinále, aj v boji o medaily ho hnali vpred. Napokon to však na cenný kov nestačilo, hoci predviedol čistú jazdu bez jedinej trestnej sekundy. „Diváci boli skvelí. Už v semifinále, keď som si myslel, že mi to nevyjde, ma hnali vpred. Veľmi mi to pomohlo a možno aj vďaka nim som sa dostal do finále. V spodnej časti trate som nepočul nič, iba ich,“ poznamenal Grigar.

Slafkovský majstrom v kategórii C1

Čerstvý európsky šampión po dojazde do cieľa neskrýval nadšenie. Hoci ešte netušil výsledky ďalších troch pretekárov, zo svojej jazdy mal takú radosť, že odhodil pádlo. „O pádlo som veru prišiel, ale mám ešte nejaké v zálohe,“ povedal s úsmevom. Napokon mu radosť zostala aj po dojazde posledného singlistu a v domácom prostredí sa mohol tešiť z titulu majstra Európy. „Bola to gradujúca jazda. Spočiatku som išiel na istotu, potom som pridal a tlačili ma aj ľudia. V závere som spravil menšiu chybu, ale držal som to už zubami-nechtami, aby som to do konca zvládol. Som šťastný, že všetko takto klaplo,“ poznamenal Slafkovský.

Nesklamal ani Martikán

Do svojej medailovej zbierky pridal už devätnástu medailu z európskych šampionátov. K trinástim zlatým a jednej bronzovej pribudla piata strieborná. „Teší ma, že som bol rýchlejší než Saša, ktorý je skvelý pretekár, ale mal som ľahké dotyky na bránkach. Som rád, že sa nám podarilo získať dve medaily,“ poznamenal Martikán.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM