Slávka Kellová Rôzne

Slafkovský sľuboval po štvrtýkrát

Novozvolený primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský dnes po štvrtýkrát oficiálne prebral funkciu primátora mesta. Na svojom poste chce v prvom rade stabilizovať ekonomickú situáciu v meste. Docieliť to chce aj šetrením na svojom plate.

Podľa slov čerstvého primátora je Liptovský Mikuláš druhé najzadĺženejšie mesto na Slovensku. Nasledujúci rok má byť preto rokom úspor, prípravy projektov a plánov do budúcnosti tak, aby svoju činnosť vedelo mesto ustáť aj v nasledujúcich rokoch. V týchto opatreniach začal primátor hneď od seba. Vzdal sa desiatich percent zo svojho platu: „Pretože očakávam podľa ekonomickej situácie, tak ako ju poznám k dnešnému dňu, potrebu určitých škrtov v mzdách, v počtoch zamestnancov, vo výdavkoch a vôbec potrebu šetrenia, ktorá sa ukazuje ako veľmi urgentná v našom meste,“ konštatuje Alexander Slafkovský.

Celkovú výšku platu primátora tak schválilo nové mestské zastupiteľstvo vo výške 3 083 eur. Či sa budú znižovať platy zamestnancom Mestského úradu je zatiaľ otázne. Nový primátor však už dnes naznačil, že by chcel znížiť výdaje na mzdy zhruba o 10 percent: „Pokiaľ ušetríme 10% vo všetkých výdavkoch, niekde viac, niekde menej, tak si myslím, že by sa nám mal vytvoriť priestor, aby sme postupne znižovali úroveň zadĺženia mesta,“ vysvetľuje Alexander Slafkovský.

Vo svojom prejave tiež informoval o rozpočtovom provizóriu, ktoré mesto pravdepodobne čaká. K týmto záverom dospel analýzou návrhu rozpočtu, ktorý radnica zverejnila pred 15 dňami. Znamenal by vraj mínus pre Verejnoprospešné služby, mestský šport či televíziu.

Vo svojom prejave sa vyjadril aj o svojom odchode z Národnej rady SR. Urobil tak ako jediný z poslancov, ktorí uspeli v tohtoročných voľbách na posty primátorov a starostov. „Chcem sa naplno venovať Liptovskému Mikulášu. Mám dosť kontaktov na to, aby som ich pre mesto vedel zužitkovať. Nepotrebujem sedieť na dvoch stoličkách,“ uzatvoril tému novozvolený primátor. Od 1. februára tak bude vykonávať len samosprávne funkcie. Na pozícii primátora Liptovského Mikuláša a poslanca Žilinského samosprávneho kra­ja.

Slafkovský sľuboval po štvrtýkrát
1
Galéria
Slafkovsky slub
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM