Tomáš Batiz Vodný slalom

Slafkovský víťazom Svetového pohára v Tacene: Chcel som to vydrieť!

Slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský sa stal druhýkrát v kariére víťazom Svetového pohára medzi singlkanoistami. Vo finále záverečného podujatia seriálu, v ktorom sa napokon predstavilo až pätnásť semifinalistov, obsadil druhú priečku a v celkovom hodnotení triumfoval o 45 bodov pred Francú

Ilustračný obrázok k článku Slafkovský víťazom Svetového pohára v Tacene: Chcel som to vydrieť!
Foto: Tomáš Batiz

Slafkovský pritom najskôr nefiguroval medzi postupujúcimi do finále, keď v semifinále obsadil 11. priečku. Organizátori však následne zistili, že na zrekonštruovanej záverečnej časti trate popraskal betón a z bezpečnostných dôvodov ju skrátili na 14 bránok so štyrmi protivodami. Na štart finálových disciplín napokon postavili až 15 pretekárov, keďže problémy mohli mať vplyv na výsledky semifinalistov z druhej polovice štartovej listiny. Aj preto dostal Slafkovský možnosť na reparát a dokonale ju využil. V cieli dosiahol druhý najrýchlejší čas 75,09 s a do konca štartového poradia ho o 64 stotín predbehol už len domáci Slovinec Benjamin Savšek.

Zdravotné problémy

Tridsaťtriročného reprezentanta kvárili na konci prebiehajúcej sezóny zdravotné problémy. Napriek tomu sa postavil na štart záverečných pretekov a aj vďaka rozhodnutiu jury mal možnosť zabojovať o celkové prvenstvo v SP.** „Konečne. Mal som zdravotné problémy, už pred Prahou to začalo. Stále som mal zablokovaný krk a trápil ma aj chrbát. Postúpil som síce až z jedenásteho miesta, ale jury zasadla, skrátila trať a do finále som sa dostal aj ja. Chcel som svoju poslednú jazdu vydrieť zubami-nechtami, išiel som na liekoch. Som rád, že mám po sezóne, musím sa dať do poriadku,“** povedal po pretekoch Slafkovský.

Víťaz celkového poradia

Napriek bolesti mal po konci ročníka úsmev na tvári. Keďže olympijské hry neabsolvoval, naplno sa koncentroval na ďalšie vrcholy sezóny. V domácom prostredí mikulášskeho kanála vyhral titul európskeho šampióna a v Tacene zavŕšil ročník víťazstvom v SP.** „Svetový pohár som udržal, neviem, ako by to bolo, ak by som skončil jedenásty. Našťastie, dostal som možnosť ukázať sa v najlepšom svetle. A to sa mi podarilo. Diváci boli fantastickí a som rád, že som potešil všetkých, ktorí mi držali palce. Začiatok sezóny bol vynikajúci, záver som ešte stihol vyšperkovať. Škoda, že ma trápili zdravotné problémy, ale so sezónou som spokojný,“** dodal Slafkovský.

Rozhodnutie jury

Do finále postúpil vďaka rozhodnutiu jury, ktorá sa rozhodla pre uvoľnený betón skrátiť trať a nominovať až 15 pretekárov. „V semifinále som prišiel do predposlednej bránky, videl som tam obrovský valec a zľakol som sa, tak som to rýchlo strhol doprava. Buchol som tam loď a čudoval sa, ako sa to zmenilo. Potom som videl aj ostatných chalanov, ktorí tam zostali zaseknutí. Z brehu bolo vidno, že spodok je podplavený a počas našich jázd sa zmenil. Bolo to skutočne nebezpečné,“ do­dal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM