Slávka Kellová Kultúra

Slávni Martinčekovci: V meste by mali mať stálu expozíciu

Celoživotné dielo prvej dámy slovenského výtvarného umenia Ester Martinčekovej-Šimerovej a velikána slovenskej fotografie Martina Martinčeka bude zachytávať stála expozícia. Vedenie liptovskomikulášskej radnice iniciovalo jej vytvorenie vo výstavných priestoroch mestského Múzea Janka Kráľa.

Ilustračný obrázok k článku Slávni Martinčekovci: V meste by mali mať stálu expozíciu
Foto: Slávka Kellová

„Tak ako má napríklad Praha svojho Kafku či Barcelona Gaudího, tak aj my máme svoje významné osobnosti, ktoré si zaslúžia našu úprimnú pozornosť a úctu. Medzi také sa jednoznačne radia manželia Martinčekovci a artefakty mimoriadnych hodnôt, ktoré tu po sebe zanechali,“ zdôraznil primátor Alexander Slafkovský.

Základom výnimočnej expozície by sa mala stať aj kolekcia obrazov, ktoré rodáčka z Bratislavy venovala v roku 2006 mestu, kde strávila spolu s manželom veľkú časť tvorivého života. Mestské múzeum v roku 2010 nadobudlo do svojich zbierok aj niekoľko desiatok Martinčekových fotografií liptovskej prírody a ľudí.

„Výber z nich, ale aj jeho legendárny fotoaparát, si naši návštevníci môžu aktuálne pozrieť do polovice apríla. Spomedzi šiestich návrhov na zriadenie novej expozície sme vybrali najmenej nákladný variant,“ dodal riaditeľ spomínaného múzea Zdenko Blažek s tým, že expozícia venovaná Martinčekovcom vznikne na prízemí západného krídla Pongrácovskej kú­rie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM