Slávka Kellová Iné športy

Slováci zabrali v olympijských disciplínach

Po štyroch rokoch jednoznačnej dominancie slovenských vodných slalomárov na všetkých vrcholných podujatiach triumfovali v medailovej bilancii na XII. majstrovstvách Európy v španielskom Seu d´Urgell Francúzi.

Rovnako ako Slováci stáli na pódiu pre medailistov šesťkrát, ale kvalita ich získaných vzácnych kovov bola vyššia. „Ja si myslím, že sme znovu nesklamali slovenskú verejnosť. Hlavne v olympijských disciplínach sme dominovali a získali v nich štyri medaily, naše najsilnejšie pozície sme obsadili na najvyšších pozíciách. Navyše mladý kajakár Martin Halčin príjemne prekvapil postupom do finále, v ktorom nakoniec obsadil ôsme miesto,“ odmieta názory o sklamaní vedúci slovenskej výpravy Róbert Orokocký (na snímke).

Pravdou je, že napríklad Česi, ktorí v medailovej bilancii skončili na druhom mieste, získali celkovo iba štyri medaily, z toho dve zlaté v súťaži trojčlenných hliadok, ktorá – pri všetkej úcte – nie je na takej hodnotovej výške, ako individuálne disciplíny. Slováci v súťaži družstiev brali iba dva bronzy. Najmä od hliadky 3×C1, ktorá obhajovala minuloročné zlato z Čunova, sa však čakal úspešný útok na obhajobu. Nakoniec z toho bolo až štvrté miesto.

„V polovici trate sme ešte viedli, potom sa Matej Beňuš dostal do problémov a musel ´eskimovať´. Bol v tej chvíli tesne predo mnou, mal som to – ako sa hovorí – v priamom prenose. Bojovali sme až do konca, ale nevyšlo nám to. Keby sa to nestalo, bezpečne vyhráme. V športe sa však nehrá na ´keby´. Určite sme neváľali chybu naňho, to sa môže stať hocikomu z nás. Neprehral nám to on, prehrali sme všetci ako tím,“ vysvetľoval člen družstva singlistov Alexander Slafkovský, ktorý sa však s prázdnymi rukami nevracal. V C1 skončil druhý iba pol sekundy za legendárnym Tonym Estanguetom z Francúzska.

Najúspešnejšími členmi slovenskej výpravy boli súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci. Tí v pretekoch C2 získali už svoje šieste individuálne zlato a boli členmi bronzového družstva v súťaži 3×C2.

„Samozrejme, že sme spokojní. Rozšírili sme si našu medailovú zbierku. Bolo to vlastne naše prvé pretekárske vystúpenie v tomto roku. Po zimne príprave sme pauzovali pre Paľovo zranenie. Vedeli sme, že musíme ísť čisto, pretože na tej jednoduchej vode, aká v Seu bola, sa každá chybička prejaví. Beriem, že na našej strane stálo aj šťastie, ale to patrí k tomu. Bolo to dobré vykročenie do novej sezóny,“ skonštatoval po návrate domov Peter Hochschorner.

S napätím sa čakalo vystúpenie Jany Dukátovej. Tá v januári absolvovala operáciu ramena a ešte v apríli sa musela pri príprave brzdiť, aby sa jej zranenie neobnovilo. Nakoniec bolo z toho skvelé striebro v K1 a bronz 3×K1.

„Som rada, že na tej ľahkej vode, kde bola veľmi silná konkurencia, sa mi podarilo získať medailu. Už po kvalifikácii som cítila, že by to mohlo byť dobré. Bola to vlastne moja prvá tohtoročná konfrontácia so svetovou špičkou. Priznávam sa, že už vtedy som bola spokojná. Do šampionátu som vstupovala s veľkým otáznikom, pretože som nevedela, koľko som toho v zimnej príprave zameškala. Nakoniec sa ukázalo, že pokračujem tam, kde som skončila vlani a to je pre mňa veľmi potešujúce,“ neskrývala radosť 28-ročná Bratislavčanka.

Tretím dvojnásobným medailistom v slovenskej výprave boli bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. V individuálnej súťaži aj v pretekoch hliadok skončili zhodne na bronzovej pozícii.

„Trať naozaj nebola nijako náročná, až v semifinále a finále to trochu pritvrdili. Aj preto boli výsledky veľmi vyrovnané. Je to však aj dôkaz toho, že kvalita špičky sa vyrovnáva. Pred pretekmi som si netrúfal predpovedať, ako dopadneme. Snažili sme sa ísť čo najlepšie, podarilo sa nám to a nebyť toho jedného dotyku bránky, boli by sme obhájili minuloročné prvenstvo. Taký je však šport, niekedy musí prísť aj sklamanie. V tomto prípade to však určite nebolo veľké sklamanie, keď sme získali bronz. Celkovo som veľmi spokojný s naším vystúpením,“ povedal zadák lode Peter Škantár.

Kontinentálnym šampionátom sa definitívne začala medzinárodná sezóna. Jej vrchol príde v septembri, kedy sa v Čunove uskutočnia majstrovstvá sveta, ktoré budú zároveň olympijskou kvalifikáciou na budúcoročné Hry XXX. olympiády v Londýne.

„Tohtoročnou prioritou pre nás sú majstrovstvá sveta u nás v Čunove. Tam chceme našich fanúšikov potešiť a predviesť čo najlepšie výkony a dosiahnuť kvalitné výsledky,“ uzavrel hodnotenie vystúpenia slovenských vodných slalomárov v Seu d´Urgell Róbert Orokocký.

zdroj: ktklm.sk foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM