Slávka Kellová Kultúra

Slovenskí a poľskí remeselníci prekročili hranice

V priestoroch nádvoria múzea NKP Čierny orol a klubovne Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši sa stretli slovenskí a poľskí remeselníci, aby si vymenili skúsenosti zo svojich dielní. Zároveň tak prebúdzali záujem o tradičné umenie.

V poradí už tretie stretnutie účastníkov, remeselníkov a širokej verejnosti vzájomnej výmeny kultúrno-remeseníckych prezentácií sa uskutočnilo v rámci programu Cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika z aktuálneho mikroprojektu „Tvorivosť bez hraníc a času“, Remeselnícky liptovský dvor, s podnázvom Poďakovanie za úrodu.

Išlo o vzájomnú výmenu a sprostredkovanie remeselných tvorivých dielní, formou prezentácie amatérskych umelcov z Liptova a poľského partnera Stowarzyszenie Artyzstów Pienińskich z Kroscienka nad Dunajcom. Z Poľska sa v Liptovskom Mikuláši so svojím remeselným tradičným umením predstavila šička vyšívaných obrazov Anna Oleš, ktorá predviedla techniku krivej ihly a krížikovú výšivkársku techniku s typickými prvkami poľskej ľudovej ornamentiky. Najmä detských divákov zaujal preparovaním vtáčika a zbierkou preparovaných zvierat jeden z posledných odborníkov nielen v Poľskej republike, ale aj na Slovensku, manžel Anny Oleš. V minulosti svoje umenie prezentoval na najvyšších prírodovedeckých inštitúciách v Brne, Prahe a Olomouci a rôznych ornitologických sympóziách.

Pán Henryk Zachwieja zaujal maľbou na sklo, s charakteris­tickými prvkami a rukopisom typickým pre poľské ľudové umenie, kde prevažujú náboženské motívy podobné ikonostasom a ruskej ornamentike. Diváci si moli vyskúšať aj drevorezbárske zručnosti. Práve v tejto oblasti bol viditeľný spoločný motív zo slovenskej a poľskej histórie. Drevorezba Jánošíka a goralský motív na veľkorozmernej plastike sa tešili veľkému obdivu.

Liptovských remeselníkov reprezentovali štyria lektori. Ľuba Honcová v rámci tradičných ľudových remesiel prezentovala a vyučovala najmä detských návštevníkov v tradičnej sklomaľbe. Podujatie sa nieslo predovšetkým v duchu výuky remesiel. Každý návštevník si preto mohol jednotlivé remeslá vlastnoručne vyskúšať a vyrobiť si vlastný výrobok.

Techniku drôtovania predvádzala a vyučovala Zita Mariášová. Hoci je táto tradičná drotárska technika náročná a predpokladá určitý prirodzený talent a trpezlivosť, tešila sa záujmu návštevníkov. Deti si drôtom opletali drobné kamienky či vajíčka. Návštevníkov tiež zaujala výstava vlastnoručne vyrobených drôtovaných vajíčok, fliaš či príveskov od Zity Mariášovej. Diváci tiež mohli vzhliadnuť techniku spracovania vlny suchým plstením, vyrobiť si vlastnú tradičnú handrovú hračku. Tradičné „Poďakovanie za úrodu“ predviedla spevom a tancom folklórna skupina zo Smrečian. Hlavným zámerom podujatia však bola snaha vzbudiť záujem o šírenie a vzdelávanie zanikajúcich tradičných remesiel medzi širokými vrstvami obyvateľstva, predovšetkým z radov detí a mládeže v obidvoch partnerských regiónoch. Tento ročník svoje poslanie splnil a bude sa napĺňať v ďalších podobných aktivitách organizovaných Liptovským kultúrnym strediskom v spolupráci s poľskými partnermi z Krošcienka nad Dunajcom. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

LKS
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM