Krimi

Smrť českého turistu (†58) v Západných Tatrách: Ťažký terén a vyčerpanie netreba podceňovať

Ešte v piatok 18. októbra v neskorých večerných hodinách zalarmoval chatár zo Žiarskej chaty v Západných Tatrách Horskú službu. Skupina českých turistov, ktorí mali schádzať z Baranca cez Smrek do Žiarskeho sedla a späť na chatu sa podľa jeho slov nevrátila.

Ilustračný obrázok k článku Smrť českého turistu (†58) v Západných Tatrách: Ťažký terén a vyčerpanie netreba podceňovať
Foto: Slávka Kellová

Na výzvu chatára odišli do terénu dvaja profesionálni záchranári a dvaja dobrovoľníci, ktorí približne po hodine stretli dvoch členov z tejto skupiny ako pomaly zostupujú. Stále však chýbali dve osoby, preto pokračovali v pátraní ďalej.

Prechádzali oblasti aj mimo turisticky značeného chodníka, kde uvideli svetlo ďalšieho turistu, ktorý ich po vypočutí zaviedol k miestu, kde zanechal posledného člena skupiny. V žľabe pod Smrekom tak záchranári HZS našli 58 –ročného muža, u ktorého však boli zistené nezvratné znaky smrti. Dvojica schádzala ešte za vidna, no nevládnosť a vyčerpanie jedného z nich spôsobili, že postupovali nadol veľmi pomaly.

Po dlhom vyčerpávajúcom boji v nepriaznivých podmienkach, ktorý trval niekoľko hodín, zanechal nájdený turista svojho kolegu na mieste a pokračoval samostatne.

Vzhľadom na zložitosť terénu, nepriechodnosť kosodreviny, nepriaznivým snehovým a poveternostným podmienkam bolo telo nebohého 58 – ročného českého turistu na mieste zabalené a až na druhý deň v sobotu 19. októbra transportované do ústia Žiarskej doliny.

Foto: hzs

západne tatry_smrt ceskeho turistu
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM