Tomáš Batiz Správy

Sneh, jazyky, či vietor, to je ešte nič: Pred čím varujú náš okres TERAZ?

Zima sa prejavuje v plných obrátkach. Husté sneženie, či mrazy su v našom okrese na dennom poriadku. SHMÚ však vydal novú výstrahu!

Ilustračný obrázok k článku Sneh, jazyky, či vietor, to je ešte nič: Pred čím varujú náš okres TERAZ?
Zdroj: TASR

Meteorológia vydávajú pre náš okres ďalšiu výstrahu. Po silných mrazoch sa musíme pripraviť aj na ľadové povodne. “Vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu sa vytvárajú na tokoch ľadové úkazy – ľad pri brehu, ľadová triešť, dnový ľad, ľadová zápcha a zámrz toku, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Hladiny môžu dosiahnuť a prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom PA,” upozorňujú meteorológovia zo SHMÚ.

Výstraha ľadovej povodne pre okres Liptovský Mikuláš platí od 8. januára 23:00 až do odvolania.

Snehové jazyky a záveje

“V okrese Liptovský Mikuláš sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov,” upozorňujú meteorológovia.

Táto výstraha pre náš okres platí od 12. januára 07:00 do 14. januára 10:00.

Podľa meteorológov, tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Nízke teploty

V Liptovskom Mikuláš nás v nedeľu 15. januára od 00:00 do 09:00 potrápia aj nízke teploty. SHMÚ preto vydalo výstrahu 1. stupňa. “V okrese Liptovský Mikuláš sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –15 – –17 °C,” píše sa na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. “Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,” dodávajú meteorológovia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM