Kultúra

Späť k tradíciám: Pribylina ožije prastarými zvykmi

Turistami vyhľadávaná prírodná expozícia Múzea liptovskej dediny v Pribyline sa v nedeľu 29. decembra ponorí opäť po roku do originálnych vianočných zvykov dávnych obyvateľov podtatranského regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Späť k tradíciám: Pribylina ožije prastarými zvykmi
Foto: Slávka Kellová

„Predpoludnie bude patriť pečeniu klasických vianočných oblátok a zdobeniu medovníkov. Príležitosť vyskúšať si to dostanú aj návštevníci. Zaľúbenci bez rozdielu veku si budú môcť overiť, či naozaj účinkuje dávna praktika ľúbostnej mágie, čarovanie z vosku,“ priblížila etnologička Liptovského múzea Jana Bartková.

Napoludnie sa dianie presunie do kostola, kde dospelí a detskí folkloristi zo Štrby rozohrajú vianočné pásmo pod príznačným názvom Novinu vám nesieme. „Pokračovať budú koledovaním popod obloky roľníckych dreveníc s typicky ozdobenými stromčekmi a slávnostne prestretými stolmi,“ pokračovala Bartková.

„Na záver sa rozospievaní vinšovníci zastavia pri živom betleheme. Vianoce v Liptove sú už roky zavŕšením pestrého celoročného kalendára tematických podujatí v našom skanzene, ktorý je ideálnym priestorom na pripomenutie vianočných obyčají našich prastarých rodičov,“ dodala etnologička Liptovského múzea.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM