Slávka Kellová Kultúra

Speleofotografiu premohli zahraniční fotografi

V poradí 16. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky umeleckých fotografií s jaskyniarskou tematikou Speleofotografia 2012 vyvrcholil dnes vernisážou a odovzdávaním cien vo výstavných priestoroch liptovskomikulášskeho Múzea Janka Kráľa.

**„Prvý raz v histórii mali prevahu zahraniční autori. Zaujímavosťou bola šesťčlenná skupina Indonézanov. Dúfam, že to bude impulz na čoraz početnejšiu účasť. Tento druh fotografie má nesporné čaro, lebo zachytáva podzemné nádhery a náročnú objaviteľskú rehoľu jaskyniarov,“ **uviedla kurátorka výstavy Mária Ošková z organizátorského Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva.

Predseda poroty Jaroslav Chomo prezradil, že hodnotitelia v prvom kole zámerne vôbec netušili, kto je autorom tej-ktorej fotografie. **„Celkovú úroveň hodnotím ako veľmi dobrú. Naschvál nepoužijem slovíčko výbornú. Privítal by som, keby sa prihlásilo ešte oveľa viac autorov nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých štátov,“ **zdôraznil.

Jednu z hlavných cien získal Marián Jagerčík z Polomky. „Jaskyniarstvu sa venujem už 35 rokov. Fotografovanie som k tomu pridal až v posledných piatich rokoch. V tmavých podzemných priestoroch treba zvládnuť rôzne techniky. Samozrejme, veľkým pomocníkom sú čoraz dokonalejšie fotoaparáty. Verím, že sa mi podarí ešte niečo pekné odfotiť, čím sa budem môcť pochváliť,“ dodal.

mikuláš24/tasr ilustračné foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM