Slávka Kellová Rôzne

Spoločne chcú čeliť dopadom svetovej hospodárskej krízy

Náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska sa v dňoch 8. a 9. apríla 2011 stretli na zasadnutí v Liptovskom Mikuláši. V čase slovenského predsedníctva Visegrádskej skupiny rokovali o vzájomnej vojenske

Počas prvého dňa sa k rokovaniam pripojil aj náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny generálplukovník Hryhorii Pedchenko. Hovorilo sa o aktuálnych otázkach spolupráce armád krajín V4 a ozbrojených síl Ukrajiny. V tomto rozšírenom formáte sa generáli venovali téme dopadu svetovej hospodárskej krízy na činnosť ozbrojených síl, hľadania možností vzájomnej spolupráce pri riešení krízy v kontexte budovania nedostatkových spôsobilostí, ako aj perspektívy rozvoja spolupráce ozbrojených síl krajín V4 a Ukrajiny. „Problémy so zdrojmi sú realitou, ktorej v súčasnosti čelia všetky krajiny. Nedostatok financií priamo ohrozuje rozvoj spôsobilostí, a preto sú spoločné partnerské projekty jedným z východísk, ako zabezpečiť ich rozvoj,“ povedal počas rokovania generál Ľubomír Bulík, náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Medzi „ôsmymi očami“ sa rokovalo o pokračujúcom projekte vytvorenia spoločnej Bojovej skupiny Európskej únie. Po roku 2015 sa uvažuje o vytvorení spoločnej stredoeurópskej skupiny krajín V4. Témou rokovaní bolo tiež pôsobenie jednotlivých armád v zahraničných vojenských akciách. Podpisom komuniké sa náčelníci generálnych štábov dohodli na ďalších zámeroch spolupráce pri výmene informácií a skúseností. Ozbrojené sily krajín V4 sa dohodli na rozvoji vojenskej spolupráce s ozbrojenými silami Ukrajiny za zabezpečenie medzinárodnej stability a bezpečnosti v strednej Európe. Najbližšie sa generálne štáby stretnú v roku 2012 v Českej republike.

foto: Mário Pažický

generaly v Lm
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM