Slávka Kellová Rôzne

Spoločný obecný úrad pre sociálne služby dostal zelenú

Mestský úrad v Liptovskom Mikuláši bude sídlom spoločného obecného úradu pre sociálne služby. Obciam v mikulášskom okrese tak pomôže pri posudzovaní možností sociálnej starostlivosti.

Spoločný obecný úrad pre sociálne služby by mal posudzovať telesný a sociálny stav občana, potrebu umiestnenia do domova sociálnej starostlivosti alebo opatrovateľskej či ošetrujúcej starostlivosti. „Je tam viacero stupňov, ktoré treba zadefinovať. Podľa stupňa sa totiž odvodzujú aj finančné nároky na starostlivosť. Na Mestskom úrade máme odborníka, ktorý vie o tom rozhodnúť a tiež máme zazmluvneného lekára, ktorý vie odborne posúdiť stav pacienta,“ hovorí primátor mesta Liptovský Mikuláš Alexander Slafkovský.

Spoločný úrad pomôže obciam ušetriť na týchto odborníkoch, hoci samotné budú financovať úrad zo svojích zdrojov podľa počtu obyvateľov. Vstúpiť do neho môže asi tridsiatka obcí v mikulášskom okrese. Ktoré z nich to budú ešte nie je známe. „Preto sa mi zdá predčasné, aby sme o tom rozhodovali. Keď nevieme koľko obcí bude mať záujem, zdá sa mi scestné rozhodovať o rozpočte a personálnej otázke. Vyžaduje si to hlbšiu analýzu,“ povedal po hlasovaní Rudolf Urbanovič (Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS).

„My musíme vedieť čo nás to bude stáť, ako to bude fungovať, musíme pripraviť návrh zmluvy, aby obce mali na zastupiteľstvách čo schvaľovať. Minimálne 4 obce sa vyjadrili, že o to budú mať záujem,“ argumentuje Slafkovský.

Činnosť spoločného úradu pre sociálne služby bude opätovne obnovená od 1. júla 2011. Založená bola totiž už v roku 2004 a zanikla v decembri 2010. Podobne v Liptovskom Mikuláši funguje aj spoločný stavebný úrad, ktorý združuje všetky obce v Mikulášskom okrese.

skk foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM