Tomáš Batiz Rôzne

Športovca Adama posadila nehoda na vozík: Vášeň k športu ostala, jeho snom je medaila

Adama Šablatúru poznajú mnohí ako aktívneho športovca. Nástrahy osudu sú v mnohých prípadoch náročné, čo práve u Adama platí dvojnásobne.

Ilustračný obrázok k článku Športovca Adama posadila nehoda na vozík: Vášeň k športu ostala, jeho snom je medaila
Zdroj: Projekt Nezastaviteľní

Lipták Adama bol aktívnym športovcom, ktorý sa venoval najmä bežeckej atletike, kde dosahoval dobré výsledky. Jeho život, ale zmenila osudná nehoda. “Bol som s kamarátom na rieke, kde som sa chodieval kúpavať odmalička. Skákaval som tam bežne z trojmetrovej výšky do vody. Úraz sa mi stal, keď som skočil z hladiny a ako som dopadol šípkou smerom ku dnu, zoplo mi obe ruky dokopy a zlomil som si piaty krčný stavec, ktorý mi pritlačil miechu, následkom čoho mi ochrnuli ruky aj nohy. Jemnú motoriku nemám skoro vôbec,” spomína na nešťastnú nehodu Adam Šablatúra z Liptovského Mikuláša.

Pomáha mu cvičenie

Pre každého z nás by bolo veľmi ťažké si predstaviť, keby sme z jedného dňa na druhý prestali chodiť. V podobnej situácii sa ocitol aj Adam, ktorý sa s hendikepom postupne dokázal vyrovnať. “Bolo to dosť ťažké, keď som sa prebral v nemocnici a nevedel som s ničím hýbať. Asi tak po mesiaci som si uvedomil, že to čo sa stalo sa už neodstane a ja musím žiť ďalej. Začal sa mi vracať cit do rúk a teraz ho mám oveľa väčší. Cvičenie veľmi pomáha. Sila pomaličky prichádza do tých častí miechy, ktoré sú ešte funkčné, nie sú pritlačené alebo prerušené.”

„Človek by na sebe nemal prestať pracovať, mal by bojovať a ísť za svojím cieľom, aj keď je inakší ako bol predtým,“ motivuje všetkých Adam Šablatúra z Liptovského Mikuláša.

Dôležitá je motivácia

Ako ďalej v rozhovore priznáva Adam, dôležitá je inšpirácia. Tú našiel v Mariánovi Ligdovi z Liptovského Mikuláša. “Je neskutočný frajer na vozíku. Lyžuje na monolyži, bicykluje. Treba len bojovať a ono to pôjde,” skonštatoval Adam. Ako sám ďalej priznal, veľkou výzvou pre Adama je aj rodina, ktorú by si chcel založiť. „Chcel by som mať dve deti, jedného chlapca a jedno dievča. Určite ich budem viesť k športu, lebo ho mám veľmi rád. To je asi taká moja najväčšia výzva.“

Jeho snom bol handbike

Vášeň k športu Adamovi nezobrala ani nešťastná nehoda a následný hendikep. Jeho snom bol handike, ktorý získal vďaka charitatívnemu projektu Nezastaviteľní.*** „S novým handbikeom sa plánujem zúčastniť aj na nejakých súťažiach a ak budem dobrý, tak by som rád získal medailu. Ako prvé sa však preveziem okolo všetkých našich dedín. Je to taký okruh, ak by som začal o domu, tak by sa to dalo pekne prejsť. Je to možno nejakých 15 km,“*** dodal na záver.

Projekt Nezastaviteľní

Cieľom tohto charitatívneho projektu je motivovať zdravých ľudí k tomu, aby športovali, a tým pomohli hendikepovaným, ktorí sa ani po prekonaní choroby či vážneho úrazu nevzdali a aj napriek tomu chcú žiť aktívne. Za každého, kto prejde pešo, na korčuliach alebo na bicykli špeciálnou bránou, venuje Birell 0,20 € na nákup športového vybavenia pre hendikepovaných. Vlani sa podarilo vyzbierať celkovú sumu 34 854 eur na nákup potrebných pomôcok. Vďaka čomu získalo potrebné športové náradie, ako handbike či monoski, 11 Nezastaviteľných, medzi nimi aj traja Slováci: Adam z Liptovského Mikuláša, Ivan z Košíc a Erik zo Stupavy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM