Michal Paška Rôzne

Sprievodcovské služby využilo viac ako 250 záujemcov

V nedeľu 28. augusta 2011 bezplatná prehliadka mesta so sprievodcom uzatvorila pravidelné sprievodcovské služby v letnej turistickej sezóne 2011, ktoré ponúka Informačné centrum mesta Liptovský Mikuláš.

Ako každú nedeľu počas júla a augusta sprievodcovia prezentovali tému Míľniky mikulášskej histórie. Takmer 60 záujemcov prešlo prehliadkovú trasu, ktorá má šesť zastavení. Počas pútavého hodinového rozprávania z najstarších dejín nášho mesta sa dozvedeli aj to, ako vyzerala osada Svätý Mikuláš okolo roku 1100, keď tu žilo asi desať obyvateľov, kedy a pri akej príležitosti vznikla prvá písomná zmienka o meste, ktorej 725. výročie si pripomíname tento rok.

Sprievodcovia prezradili, kto z rodu Pongrácovcov dosiahol postavenie jedného z najmocnejších veľmožov v Uhorsku, aké povinnosti mali tunajší obyvatelia k šľachticom Pongrácovcom, ktorým takmer 560 rokov Svätý Mikuláš patril. Jedno zo zastavení bolo priamo v Kostole sv. Mikuláša, kde sprievodcovia priblížili zaujímavosti z jeho stáročnej histórie a upozornili na nádheru interiéru – sochy a maľby na oltároch, vitrážové okná, kamennú krstiteľnicu zo 14. storočia, či maľby triumfálneho oblúka a klenieb.

Počas dvoch letných mesiacov využilo sprievodcovské služby Informačného centra Mesta viac ako 250 návštevníkov a domácich obyvateľov Liptovského Mikuláša. Po prehliadke niektorí z turistov priznali, že sú očarení nádhernou okolitou prírodou a ani len netušili, aká bohatá a zaujímavá je história mesta. Viacerí domáci zase prezradili, že hoci v Mikuláši žijú mnoho rokov, počas prehliadky sa dozvedeli veľa nového z dejín mesta a po prvýkrát navštívili Kostol sv. Mikuláša, či záhradu Múzea Janka Kráľa.

Od septembra budú sprievodcovské služby pokračovať na objednávku a záujemcovia si môžu vybrať z troch prehliadkových okruhov v meste Liptovský Mikuláš, alebo môžu so sprievodcom spoznávať krásy Liptova. Pripravených je päť trás za turistickými atrakciami v regióne, program je však možné zostaviť podľa požiadaviek klientov, a to nielen v slovenskom, ale aj anglickom, poľskom, nemeckom, ruskom a francúzskom jazyku.

zdroj a ilustračné foto: Informačné centrum mesta Liptovský Mikuláš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM