Správy

Sprísnili sa podmienky pri kúpe pozemkov: Za päť rokov sa ich najviac predalo v našom okrese

Z celkovo predanej výmery poľnohospodárskej pôdy 39 918,49 ha v 12 okresoch SR za sledované obdobie rokov 2007-2012 bola najväčšia predaná výmera zaznamenaná v okrese Košice-okolie (25,86 %). Z celkovo predaného počtu pozemkov 98 644 bol najväčší počet pozemkov predaný v okrese Liptovský Mikuláš.

Ilustračný obrázok k článku Sprísnili sa podmienky pri kúpe pozemkov: Za päť rokov sa ich najviac predalo v našom okrese

S celoslovenským porovnaním sa tu predalo 24,55 % pozemkov. Informácie zverejnil Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPaP) v Bratislave, ktorý monitoruje transakcie na trhu s poľnohospodárskou pôdou na Slovensku už od roku 2001, a to najskôr v šiestich vybraných okresoch Slovenska a od roku 2007 v 12 okresoch – Dunajská Streda, Topoľčany, Trnava, Nitra, Liptovský Mikuláš, Žilina, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Prešov, Svidník, Košice-okolie a Michalovce.

Za sledované šesťročné obdobie (2007 – 2012) mala priemerná trhová cena poľnohospodárskej pôdy v súbore dvanástich okresov Slovenska hodnotu 1,19 eura za štvorcový meter (m2). Najvyššiu priemernú trhovú cenu pôdy zaznamenal okres Banská Bystrica, kde jej hodnota činila 5,27 eura za m2, nasledovala Žilina s hodnotu 3,79 eura za m2. Najnižšie priemerné trhové ceny poľnohospodárskej pôdy boli v okresoch Rimavská Sobota 0,21 eura za m2 a Svidník 0,12 eura za m2.

Vysoké priemerné trhové ceny poľnohospodárskej pôdy v okresoch Banská Bystrica a Žilina boli zaznamenané prevažne vo veľkostnej kategórii pozemkov do 1 ha, a to pravdepodobne na základe predpokladaného budúceho využitia tejto pôdy na nepoľnohospodárske stavebné, rekreačné a iné účely.

„Záujemca o kúpu pôdy na poľnohospodárske využitie naráža na viacero problémov, a to na množstvo vlastníkov na relatívne malých výmerách, čo sťažuje uzatváranie kúpno-predajných zmlúv. Taktiež nájomné zmluvy uzatvárané minimálne na 5 rokov zaťažujú vlastníkov, ktorí musia nájomcovi rok dopredu oznámiť zrušenie zmluvy. Ďalším dôvodom obmedzujúcim trh s pôdou sú vysoké transakčné náklady,“ uviedol VÚEPaP.

Nový zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku podmienky predaja sprísnil. Od 1. 6. 2014 môžu pôdu prednostne nadobúdať osoby, ktoré na nej podnikajú, alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky a zároveň majú na území SR trvalý pobyt alebo sídlo firmy najmenej 10 rokov.

Prevádzajúci má najnovšie povinnosť zverejniť svoj úmysel previesť vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku najmenej na 15 dní v Registri zverejňovania ponúk prevodu poľnohospodárskeho pozemku na webovom sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV) SR. Pri výmere do 10 000 m2 vrátane musí túto ponuku tiež zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci a na úradných tabuliach v susediacich obciach s obcou, v ktorej sa pozemok nachádza. Pri výmere nad 10.000 m2 musí túto ponuku tiež zverejniť aj najmenej v jednom tlačenom periodiku s okresnou pôsobnosťou a ak taký neexistuje, tak v periodiku s celoštátnou pôsobnosťou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM