Slávka Kellová Kultúra

Sprístupňovanie múzea odhalilo zamurovaný vchod

V kostole sv. Petra z Alkantary v liptovskomikulášskej mestskej časti Okoličné sprístupnili stálu expozíciu kultúrnych pamiatok z obdobia gotiky. Múzeum sa tak stalo ďalším článkom na ceste k podpore sakrálneho turizmu v Liptove a na Strednej Morave.

Vznik Múzea Ladislava Mattyasovszkého bol podporený v rámci mikroprojektu Cezhraničnej spolupráce Slovenskej a Českej republiky na podporu propagácie sakrálneho turizmu v Liptove a na Strednej Morave. „Náboženský turizmus je v súčasnej dobe jednou z vyhľadaných foriem. Je to zaujímavé pre tých, ktorí prichádzajú do Liptova, najmä pre poľských turistov,“ hovorí spoluautorka projektu Iveta Niňajová. Múzeum dostalo názov po biskupovi Ladislavovi Mattyasovszkom, ktorý podporil stavbu okoličianskeho kostola. Vystavená expozícia približuje históriu kostola sv. Petra z Alkantary, kresby Ladislava Mattyasovszkého, sakrálne kalichy, sochy či vzácne historické knihy, ktoré boli nájdené v priestoroch kostola.

Pri sprístupňovaní výstavných priestorov objavili tiež, nevedno kedy, zamurovaný portál, ktorý slúžil ako prechod z chodieb kláštora do priestorov kostola, ktoré sú od seba oddelené stenou. „Ani skicár z roku 1876, kde sú zakreslené súčasné výstavné priestory nehovorí o tejto strednej časti. Portál bol zo strany kláštora zrejme zakrytý skriňou napríklad na obradné rúcha,“ približuje taje minulosti akademický sochár Juraj Maták zo štátnych ateliérov v Levoči, ktoré boli k rekonštrukčným prácam privzaté. „Pri konzervovaní sme sa snažili zachovať prirodzené pozadie. Vidno tu nepravidelné kladenie kameňov, staré omietky. Aj ako reštaurátori sme sa to snažili rešpektovať,“ dopĺňa Maták.

Múzeum prišiel slávnostne otvoriť spišský diecézny biskup Štefan Sečka. "Nositeľkou kultúry bola, je i bude Cirkev a táto expozícia je v tom zmysle dôkazom citlivosti a vnímavosti Cirkvi voči tradícii a umeniu, ktoré vytvorili predkovia. Aj my na spišskej kapitule chceme otvoriť diecézne múzeum, takže takúto iniciatívu veľmi vítam a podporujem,“ hovorí Mons. Štefan Sečka.

Priestory múzea budú zatiaľ sprístupnené na základe vyžiadania. V budúcom roku cez leto už by malo mať svoje otváracie hodiny so sprievodcom.

foto: skk

muzeum_okolicne
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM