Slávka Kellová Iné športy

Štafeta s olympijským ohňom prejde aj cez Mikuláš

Na bratislavskom námestí Gallerie Eurovea prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár v piatok 30. marca slávnostne zapálil slovenský olympijský oheň. Od 1. apríla až do 23. júna ho ponesie štafeta cez celé Slovensko. V máji príde aj

Z Chmelárových rúk oheň prevzal najstarší olympionik žijúci na Slovensku, legenda rýchlostnej kanoistiky Jan Matocha. Jediný zo žijúcich slovenských olympionikov štartoval už na OH v Londýne v roku 1948 a aj preto symbolicky následne pochodeň odovzdal dvom súčasným olympionikom, ktorí sa pripravujú na tohtoročné jubilejné hry v Londýne – strelkyni Danke Bartekovej a gymnastovi Samuelovi Piaseckému. Obaja športovci spoločne zapálili veľkú čašu.

Návštevníci si na námestí Gallerie Eurovea mohli na účinkujúcich prezrieť aj oficiálne oblečenie slovenskej výpravy na OH v Londýne, ktoré si možno zakúpiť v sieti predajní Alpine Pro. Okrem toho si naživo vypočuli aj olympijský song od skupiny Mukatado „Všetko sa dá“.

„Slovenskú olympijskú štafetu sme po prvý raz spustili pred OH 2004 v Aténach. Samých nás prekvapil veľký ohlas, ktorý tento projekt vtedy vyvolal v mestách i obciach. My všetci sme sa vtedy len učili, ako by to malo vyzerať, ale prijatie verejnosťou bolo dosť silné. Preto sme sa rozhodli pred OH v Londýne – teda znovu v Európe – štafetu zopakovať. Jednak tým chceme upriamiť pozornosť na blížiace sa hry. Ďalej chceme motivovať hlavne deti a mládež na Slovensku, aby si uvedomili, že olympizmus a šport patria k životu a skrášľujú ho. No a napokon chceme odprezentovať celú šírku aktivít, ktoré dlhodobo zastrešuje Slovenský olympijský výbor. Ťažisko štafety bude v regiónoch, kde olympijské kluby v čase pobytu štafety na ich pôde pripravujú množstvo podujatí. Teším sa na to, čím všetkým nás prekvapia. Účastníkom štafety umožníme nielen bežať, ale môžu využiť aj všetky dostupné prepravné prostriedky – bicykle, kolieskové korčule i kolieskové lyže, a podobne,“ povedal prezident SOV František Chmelár.

Púť olympijskej štafety územím Slovenska

Olympijská štafeta Posolstvo Hrám XXX. olympiády Londýn 2012 je rozvrhnutá nasledovne (uvedené mesto znamená etapové centrum, v okolí ktorého sa bude štafeta pohybovať):

  1. 4. 2012 štart v Bratislave
  2. – 4. 4. Dunajská Streda

    6. – 8. 4. Nové Zámky

    10. – 12. 4. Nitra

    13. – 15. 4. Prievidza

    17. 4. Čičmany

    18. – 19. 4. Martin

  3. – 22. 4. Banská Bystrica

    24. – 26. 4. Šahy

    27. – 29. 4. Lučenec

    4. – 6. 5. Košice

    7. 5. Michalovce

    8. – 10. 5. Prešov

    11. – 13. 5. Spišská Nová Ves

    15. – 17. 5. Poprad a Vysoké Tatry

    18. – 20. 5. Liptovský Mikuláš

  4. – 24. 5. Čadca
    1. – 3. 6. Žilina
    2. – 9. 6. Trenčín
  5. – 14. 6. Piešťany

    15. – 21. 6. Trnava

    23. 6. 2012 cieľ v Bratislave

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM