Alexandra Kolínská Správy

Starostka Demänovej ukázala veľké srdce: Obec podala pomocnú ruku evakuovaným

Pomocnú ruku ľuďom, ktorých museli dnes nadránom evakuovať pre požiar v hoteli Junior Jasná v Demänovskej Doline, podala aj miestna samospráva. V obci dokonca vyhlásili mimoriadny stav a zasadal tu krízový štáb.

Ilustračný obrázok k článku Starostka Demänovej ukázala veľké srdce: Obec podala pomocnú ruku evakuovaným
Zdroj: TASR

„Stretli sme sa s majiteľom hotela, v ktorom evakuovaných ľudí ubytovali, v spolupráci s Okresným úradom v Liptovskom Mikuláši sme prostredníctvom Slovenského Červeného kríža zabezpečili základné šatstvo a obuv,“ priblížila starostka Demänovej Ľubomíra Klepáčová a doplnila, že obec vyhlásila mimoriadny stav.

Potreba pomôcť zo strany obce vzišla podľa nej z aktuálnej situácie úplne spontánne. „Nestávajú sa takéto veci každý deň, takže snažili sme sa zareagovať čo najskôr a pomôcť,“ dodala starostka s tým, že spolu s krízovým štábom budú situáciu na mieste po celý deň monitorovať a snažiť sa podať pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú.

Polícia momentálne evakuovaným ľuďom vydáva potvrdenia, ktoré im v podstate nahrádzajú občianske a vodičské preukazy, keďže väčšina z nich prišla pri požiari aj o osobné doklady. Okrem toho vybavujú aj žiadosti o náhradu škody. Niektorí z postihnutých sú nervózni, že musia čakať, iní trpezlivo čakajú v rade, kým ich vybavia. „Už sme z toho unavení, v podstate tu čakáme od pol štvrtej. My sme mali šťastie, preto že máme tuhý spánok, zobudila nás švagriná, že sa niečo deje. Bol to chaos, preto že všade bola tma, keby švagor nemal baterku, tak by sme sa odtiaľ ťažko dostali. Prišli sme len v nedeľu (4.10.) a ešte sme tu neboli takí zorientovaní,“ uviedla staršia žena z okresu Trnava, ktorú z hotela taktiež evakuovali.

Na recepcii hotela Družba momentálne stále pracujú aj na registrácii ľudí, aby ich mohli ubytovať. Zatiaľ majú v tomto hoteli zabezpečenú jednu noc, čo s nimi bude v ďalších dňoch, ak by odtiaľto nemohli odísť, zatiaľ nie je známe. „V prípade, že dôjde k takejto situácii, tak ju budeme riešiť operatívne,“ uzavrela Klepáčová.

Požiar hotela Junior Jasná vypukol krátko pred 4. hodinou nadránom. Evakuovali dohromady 135 ľudí vrátane personálu a niekoľkých detí. Hasiči ani záchranári však už nedokázali pomôcť 64-ročnému mužovi z okresu Žilina, ktorý sa udusil a na mieste zahynul. Na likvidácii požiaru momentálne stále pracuje 40 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru na 15 kusoch techniky.

Čítajte tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM