Slávka Kellová Rôzne

Sťažovatelia vítajú neplatnosť volieb

Ústavný súd SR v uplynulých dňoch uznal sťažnosť štvorice neúspešných kandidátov na poslancov i starostu a vyhlásil komunálne voľby za neplatné.

Ústavný súd (ÚS) SR v uplynulých dňoch uznal sťažnosť štvorice neúspešných kandidátov na poslancov i starostu a vyhlásil komunálne voľby z 27. novembra minulého roka vo Vyšnej Boci pre zásadné porušenie ich ústavnosti a zákonnosti za neplatné.

„Je to správne rozhodnutie, ale pokiaľ sa zásadne nezmenia príslušné zákony a nestanovia sa postihy, bude to opäť zvádzať k porušovaniu demokratických princípov volieb hromadným prihlasovaním ľudí odinakiaľ na trvalý pobyt. Mám veľké obavy, že sa u nás aj v najbližších voľbách tieto nekalé praktiky zopakujú," povedal jeden zo sťažovateľov a protikandidát na starostovské kreslo Pavel Králik.

V podobnom duchu reagoval ďalší sťažovateľ a neúspešný kandidát na poslanca Juraj Zahradník. „Starostka sa rovnakým spôsobom poistila a pomohla si do funkcie už v roku 2006. Začiatkom uplynulej jesene mala Vyšná Boca iba 78 oprávnených voličov, no tesne pred voľbami ich počet akosi zrazu zázračne stúpol až na 123," spresnil.

Úradujúca starostka Vyšnej Boce Ľubica Trégerová odmietla zaujať konkrétne stanovisko k obvineniam zo strany svojich oponentov i spomínanému rozhodnutiu ÚS skôr, ako jej bude doručené. „Keď budem držať toto rozhodnutie v rukách, určite sa k nemu oficiálne vyjadrím," dodala Trégerová.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM