Slávka Kellová Kultúra

Štefan Leonard Kostelničák povýšil ornamenty na umenie

Štefan Leonard Kostelničák je slovenský zberateľ, zakladateľ a tvorca slovenskej ornamentiky. Od piatka 4. novembra 2011 bude svoje diela vystavovať v priestoroch klubovne Liptovského kultúrneho centra v NKP Čierny orol v Liptovskom Mikuláši.

Takmer zabudnutý maliar-ornamentalista bol skutočný patriot. Významné udalosti spojené s novodobou emancipáciou slovenského národa v čase zrodu a trvania Česko-Slovenskej republiky pretavil do výtvarnej podoby. Svojimi ornamentmi vyzdobil také významné štátne dokumenty ako Pittsburská dohoda a Martinská deklarácia, ktorých reprodukcie boli inštalované na výstavách Slovenský mýtus v SNG (september 2005 – marec 2006), a Ako sme žili v Slovenskom národnom múzeu (február – december 2008), ako aj na výstave pri príležitosti vzniku Česko-Slovenska v priestoroch Slovenského národného archívu v Bratislave.

Na tom, že slovenský ornament prežíva znovuzrodenie v dnešných časoch, má zasa zásluhu Anna Kostelničáková. Vďaka jej invenčnej myšlienke vyhlasovať súťaž ornamentálnej tvorby pre deti a mládež pod názvom Kostelničákov ornament si môžu žiaci materských a základných škôl z celého Slovenska porovnať svoj talent a fantáziu. Súťaž každoročne úspešne realizuje Základná škola v Spišskej Starej Vsi. Rozsiahlu osvetovú prácu vykonával Š. L. Kostelničák na severnom Spiši aj prostredníctvom časopisu Naša Magura.

Vernisáž výstavy je naplánovaná na 4. novembra 2011 o 17:00 v priestoroch NKP Čierny orol. Jeho diela budú pre návštevníkov prístupné do 30. novembra 2011.

foto: LKS

kostelnik_2
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM