Andrea Mesarčíková Rôzne

Sto kadetov AOS získalo hodnosť poručík

Po štvorročnom štúdiu na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši (AOS) slávnostne menoval jej rektor Miroslav Kelemen sto kadetov do hodnosti poručíka.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková, na ich následnom promovaní na bakalárov sa zúčastnil aj primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.
„V akademickom roku 2006/2007 nastúpilo do akadémie 120 kadetov. Počas štúdia dvadsiati z nich odišli z rôznych dôvodov, najčastejšie to boli zdravotné, rodinné ale aj študijné dôvody,“ priblížil prorektor akadémie Juraj Vyrostek.
Na akadémiu môžu nastúpiť len záujemcovia s ukončeným stredoškolským vzdelaním. Kadeti študovali dopravné stroje a zariadenia či elektronické systémy, väčšina z nich však mala zvolený študijný program manažment. Titul najlepšieho absolventa AOS získal tento rok Marek Považan zo študijného programu elektronických systémov.
Počas svojho pôsobenia na akadémii sa kadeti venovali okrem vzdelávania aj úlohám vojenského programu, ktorý má v praxi zaručiť ich odbornosť. „Dnešní absolventi sa oboznamovali s poslaním a úlohami Ozbrojených síl SR, otázkami bezpečnosti a obrany, majú výcvik v rôznych premetoch bojovej prípravy. Čaká ich tvrdá, náročná a zodpovedná práca pri plnení poslania ozbrojených síl, kde okrem obrany a ochrany štátu budú plniť úlohy aj v zahraničných misiách pod hlavičkou NATO či OSN,“ vysvetlil prorektor Vyrostek.
Čerství poručíci budú pôsobiť v aktívnej službe na základných veliteľských a odborných funkciách.
Akadémia ozbrojených síl je štátna vojenská škola. Vznikla v roku 2004.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM