Slávka Kellová Rôzne

Stretli sa bývalí protivníci

V Sieni cti a slávy v Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši sa stretli dvaja vojnoví veteráni. Počas 2. svetovej vojny stáli na opačných stranách bojov proti sebe ako nepriatelia. Jeden na strane Nemecka a druhý pričlenený k sovietskej armád

Reč o dvoch plukovníkoch, ktorých spojila súčasnosť. Osemdesiatdeväťroč­ného Nikolaja Tegzu z Liptovského Mikuláša a osemdesiatsedem­ročného plukovníka Heinricha Timpeho z Euskirchenu. Ako priami účastníci ťažkých bojov sa dožili zjednotenej Európy. Počas návštevy liptovskomiku­lášskej akadémie si zaspomínali na ťažké vojnové časy spred 66 rokov. „Vojak nie je ten, ktorý začína vojnu, je ten, ktorý je do nej vrhnutý," hovorí plukovník Timpe.

Obidvaja sa zúčastnili nielen ťažkých bojov na Dukle, ale prežili aj tvrdé boje o Liptovský Mikuláš, kde sa front 2. svetovej vojny zastavil takmer na dva mesiace. „Hoci sme bojovali proti sebe, dnes stojíme jeden vedľa druhého a prajeme si, aby sme my účastníci vojny boli poslední vojnoví veteráni vo svete“, uviedol Nikolaj Tegza.

AOS LM, skk foto: AOS LM

plukovnici
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM