Slávka Kellová Vodný slalom

Štyria mušketieri s pádlami o dve miestenky

Vodný slalom stojí na prahu "bratovražedného" i "sesterského" boja o nomináciu na OH v Londýne. Jeho sila je obdivuhodná, disponuje prvými i druhými loďami v každej zo štyroch kategórií, no nepomôže si. Neúprosný kľúč, ktorý určuj

Takto bolo a takto aj nominačný kľúč zostal. Na Medzinárodnú kanoistickú federáciu by sa mohlo hľadieť aj ako na diplomaticky neschopnú v komunikácii s MOV. Obmedzovať počty na úkor krajiny, ktorá dokáže vyprodukovať pozoruhodnú elitu, pôsobí diskriminačne a s týmto faktom sa musí slovenský slalom na divokej vode zmieriť.

Singlisti Michal Martikán a Matej Beňuš si na spôsob mušketierskych kordov zoberú do rúk pádla a kto vyryžuje v nominačných pretekoch dva triumfy z troch, bude víťaz. Ak štvornásobného olympijského medailistu Martikána, dvakrát zlatého, mnohí pasujú do roly nespochybniteľného, tak v ženskom kajaku, kde medzi sebou v rytierskom súboji narazia dve veličiny, vznikla značná záhada. Na jednej strane dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská, dnes už 40-ročná, na druhej Jana Dukátová, s pečaťou inej generácie, dravej, vyzývavej, no dosiaľ len márne túžiacej po olympijskej ochutnávke.

Zbrane do rúk si symbolicky zoberú aj osobní tréneri a každý z nich by rád precítil dúšok z olympijskej fľaše portského, ako sa na víťazného mušketiera patrí. Róbert Orokocký dohliada na Janu Dukátovú a neochvejne verí v jej schopnosti. "Nepotrebuje žiadnu psychickú oporu, žiadneho šamana, pretože verí vo svoje schopnosti. Napokon ich ukázala aj v minulom roku, v rizikových situáciách obstála a ja nepochybujem, že obstojí aj v tých najdôležitejších pretekoch.

Jana Dukátová skresá náhodu, ako povedal Róbert Orokocký, na minimum aj pri cestovaní. „Pôjdeme do francúzskeho Pau i waleského Cardiffu už v predstihových výjazdoch, oboznámime sa s vodou, aby v oboch kvalifikačných pretekoch nadobudla potrebnú istotu. To je jediné, čo do prípravy ako nóvum vložíme. Žiaden tlak na seba nevytvárame, ani sa momentálne kvalifikačnými pretekmi nezaoberáme.“

Jana Dukátová si zvolila osobitný smer prípravy spočívajúci aj v spolupráci s diagnostickým centrom Red Bullu pri Salzburgu. Róbert Orokocký: „Vlani bola po operácii, nedali sa stopercentne zvládnuť tréningy, no teraz už šliape naplno. Nebudeme nič vymýšľať, nejakú improvizáciu odmietame, asi by sa nevyplatila.“

Oproti Dukátovej sa postavila Elena Kaliská s trénerom Petrom Mrázom, kráčajúcich v osvedčených šľapajach. „Možno jediná zmena v príprave spočíva v tom, že o dva týždne skôr bude Elena pádlovať na zimnom sústredení v Penrithe,“ upresňuje Peter Mráz. „Základ fyzičky si už odpracovala na dvojnásobnom sústredení na Štrbskom Plese a aj na Králikoch, kde taktiež obúvala bežecké topánky. Do lokalít olympijskej kvalifikácie zamieri asi len v predĺžených pobytoch nadväzujúcich na samotné preteky. Podľa mňa hlava bude dôležitá, ako si ktorá usporiada všetky tie myšlienky a ubráni sa stresom. Elena je dostatočne skúsená, reminiscenciami sa nezaoberáme, nepríjemné momenty si nepripomíname, aj keď už na predolympijských pretekoch v Londýne si mohla o miestenku viac zažiadať, ak by sa vyvarovala chyby v záverečnej vani.“

Olympijskú miestenku na OH v Londýne vlastnia trojnásobne zlatí deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci, kajakárky i singlisti o nej rozhodnú v tohtoročnej kvalifikácii, keďže vlaňajšia definitívu neurčila. Kaliská versus Dukátová a Martikán alias Beňuš, to sú dvojice v očakávanom a určite strhujúcom súboji. V mužskom kajaku sa bude musieť počkať na ME v Ausgburgu. Na MS v Čunove miestenka Slovákov obišla, a tak sa spoliehajú na dodatočnú kvalifikáciu.

Ostrohy na sezónu nadobudnú všetky lode v austrálskom Penrithe, kde sa presunuli vo viacerých konvojoch. Ako prvý zavítal k protinožcom 11. januára Michal Martikán, ako poslední pribudnú 15. februára deblisti Hochschornerovci.

Kto bude pádlovať naostro v olympijskom Lee Valley White Water Center sa slalomárska verejnosť dozvie 17. júna. S prihliadnutím na čo najvyššiu objektívnosť sa vylúčilo domáce prostredie Čunova, respektíve Liptovského Mikulášu. Do centra pozornosti sa dostanú ME v Augsburgu (10.-13.5.), 1.. kolo Svetového pohára v Cardiff Bay vo Walese (8.-10.6.) a prípadne 2. kolo SP vo francúzskom Pau (15.-17.6.). Matematika je jednoduchá, kto bude úspešný v úvodných dvoch pretekoch, tretie odpadajú.

zdroj: TASR foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM