Krimi

Súd vyriekol ortieľ nad Jánom Antoškom: KOĽKO dostal za zločin lúpeže?

Okresný súd (OS) v Žiline dnes vymeral 32-ročnému liptovskému expolicajtovi Jánovi A. za zločin lúpeže úhrnný trest odňatia slobody deväť rokov, so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

Ilustračný obrázok k článku Súd vyriekol ortieľ nad Jánom Antoškom: KOĽKO dostal za zločin lúpeže?
Zdroj: Policajný zbor SR

Ďalším dvom obžalovaným, Michalovi H. a Petrovi Č., vymeral súd trest odňatia slobody na tri roky, pričom výkon trestu odňatia slobody podmienečne odložil na skúšobnú dobu päť rokov s probačným dohľadom.

Expolicajt Ján A. sa priamo na pojednávaní odvolal proti všetkým výrokom rozsudku súdu. „Celý proces vnímame ako nespravodlivý. A ako som povedal v záverečnej reči, aj nezákonný. Rozsudok netvorí ucelenú reťaz zákonných dôkazov, ale podľa nášho názoru ucelenú reťaz nezákonných dôkazov,“ povedal po pojednávaní expolicajtov obhajca Jiří Martaus.

Voči rozsudku podal odvolanie aj prokurátor. „Trest považujeme za neprimerane mierny. Navrhovali sme vyšší trest a zaradenie do stredného stupňa stráženia. Čo podľa nás lepšie zodpovedá povahe spáchaného trestného činu, ako aj osobe páchateľa,“ povedal prokurátor Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik.

Doplnil, že u ďalších dvoch obžalovaných súd mimoriadne znížil trest, ako to navrhol intervenujúci prokurátor. „Prihliadol na mimoriadne okolnosti, že sa minimálnym spôsobom podieľali na páchaní trestného činu. Zároveň prihliadol aj na okolnosti, ktoré sa stali po trestnom čine. Jednému z obžalovaných sa narodilo dieťa. Obidvaja obžalovaní majú maloleté deti, o ktoré sa starajú. To znamená, že nepodmienečný trest by im zabránil plniť tieto povinnosti,“ dodal Cisarik.

Expolicajt Ján A., obvinený zo série lúpeží, sa 5. augusta 2014 zabarikádoval v rodičovskom dome v Liptovskom Mikuláši. Po jedenásťhodinovom obliehaní viac ako polstovkou policajných špecialistov, pri ktorom Ján A. použil strelnú zbraň, ho zadržali 6. augusta 2014 krátko pred 5. hodinou. V súvislosti so zásahom policajti začali aj trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu. „Čo sa týka pokusu obzvlášť závažného zločinu vraždy, ešte nebola podaná obžaloba, nakoľko sa v tejto veci ešte vykonávajú procesné úkony,“ dodal prokurátor krajskej prokuratúry.

Čítajte tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM