Kultúra

Svetelné objekty oživili centrum mesta: Romantická prechádzka ako vyšitá

Jedna zo vstupných ulíc centrálnej pešej zóny v Liptovskom Mikuláši sa počas začínajúcej letnej sezóny premenila na svetelné umelecké korzo. Dve desiatky originálnych svietiacich výtvorov mladých umelcov na stĺpoch verejného osvetlenia pripomínajú významné liptovské osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Svetelné objekty oživili centrum mesta: Romantická prechádzka ako vyšitá
Foto: Slávka Kellová

„Takýmto netradičným spôsobom chceme miestnych obyvateľov i turistických návštevníkov pritiahnuť späť do nepríjemne vyľudneného centra, lebo ich odtiaľ v poslednom období výrazne odlákali rozrastajúce sa obchodné centrá na periférii mesta,“ uviedol spoluautor projektu, vysokoškolský študent Andrej Medla.

Vedúca mestského oddelenia kultúry Dana Guráňová zdôraznila, že to nie je osamelý počin. „Veľmi vhodne zapadá do nášho celoročného projektu Liptovský Mikuláš 2014 – mesto umenia. Odvážne sme sa podujali vyniesť umenie z interiérov kultúrnych inštitúcií priamo do ulíc, čo najbližšie medzi ľudí,“ vysvetlila.

„Naše mesto sa má čím právom popýšiť, lebo jeho história je bytostne spätá s kultúrnym dianím, umením a množstvom významných osobností zapísaných veľkým písmom do dejín slovenskej literatúry, divadelníctva, výtvarného umenia či hudby,“ dodala D. Guráňová.

Pribudne Magická záhrada

Po deviatich rokoch zmení Magická záhrada svoje pôsobisko. Zo záhrady Liptovskej galérie P.M. Bohúňa sa presťahuje do Rohonciho záhrady za Domom služieb na miesto, ktoré bolo v minulosti preslávené bohatým spoločenským životom. Svetelné objekty tu vytvoria romantické zátišie, ktoré si budú môcť návštevníci vychutnať na novo osadených lavičkách. Rozsvietenie Magickej záhrady je naplánované na 12. júla o 21.00 h.

Lampión si môžete vyrobiť aj vy

Svoj lampión si môže vyrobiť každý. Do 20. júna je možné Centru Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši odovzdať výtvor, ktorý by mal byť veľký minimálne 1,5 m. Materiál, z ktorého bude vytvorený, musí odolávať poveternostným vplyvom a nemal by byť príliš ťažký. Svetelné objekty zhodnotí odborná a divácka porota.

mikuláš24/tasr

30. máj 2014: Otvorenie Umeleckého korza na Ul. 1. mája
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM