Slávka Kellová Od Vás

Svetová premiéra Socháňovej výstavy je v Mikuláši

Panelovú výstavu zo životom a tvorbou významného mikulášskeho fotografa, etnografa, maliara, publicistu a spisovateľa Pavla Socháňa sprístupnili v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Neskôr poputuje do Martina, Bratislavy, Prahy až do amerického

Pavol Socháň sa narodil 6. júna 1862. V tomto roku si pripomíname 70. výročie jeho úmrtia a v roku 2012 zas 150. výročie jeho narodenia. Pri tejto príležitosti pripravila Slovenská národná knižnica v Martine v spolupráci so Slovenským národným múzeom medzinárodný putovný slovensko-anglický výstavný projekt, reflektujúci životný príbeh a mnohorozmerné dielo tejto pozoruhodnej osobnosti našej kultúry.

Súborná výstava zahŕňa celý život a dielo Pavla Socháňa. Na jednotlivých paneloch nájdeme fotografie jeho mnohopočetnej rodiny, momentky s jeho matkou, obdobie študentských čias v Kežmarku, Lučenci, Mníchove, Prahe alebo na Akadémii výtvarných umení v Bratislave. „Jeho 7 detí bolo vďačným objektom jeho fotoaparátu, pretože nezachytával len ich vonkajšiu stránku, ale vystihol aj ich vnútorný svet,“ hovorí Dana Lacková, pracovníčka Slovenskej národnej knižnice v Martine. Bohatú dramatickú tvorbu zachytávajú vystavené titulné listy všetkých jeho divadelných hier. Opomenutá neostala ani jeho redaktorská tvorba, ktorá obsahuje viac ako 500 článkov publikovaných v slovenských a českých periodikách či zborníkoch.

Vzácnou, hoci početne skromnou časťou výstavy, sú fotografie privezené z USA. „Navštívil som krajanské spolky v USA a Kanade a v clevelendskom archíve som našiel 25 fotografií Pavla Socháňa. Niečo sme z nich vybrali, aby aj americká línia jeho života bola v rámci výstavy zdokumentovaná,“ približuje Peter Cabadaj, odborný pracovník Slovenskej národnej knižnice v Martine. V roku 1914 Socháň odišiel so svojou rodinou do Ameriky, kde neustále bojoval s existenčnými problémami. Jeho fotografický materiál aj s fotoaparátom boli rozpredané a tejto tvorbe sa už tak výrazne nevenoval.

Pavol Socháň nadovšetko miloval Slovensko a slovenskú kultúru či tradície. Stal sa vášnivým zberateľom krojov, výšiviek či keramiky. Táto časť výstavy sa však do mikulášskeho Múzea Janka Kráľa nevmestila a návštevníci ju budú môcť vidieť až v martinskom národnom múzeu v januári budúceho roka. Z Martina bude panelová časť výstavy putovať do Bratislavy, Prahy, Mníchova, New Yorku a zakotví v Pittsburghu. V Liptovskom Mikuláši bude výstava venovaná významnému mikulášskemu rodákovi prístupná do 23. novembra 2011.

Život a dielo Pavla Socháňa zachytáva tiež katalóg, ktorý rozširuje informácie o výstave. „Čitatelia sa v nej dozvedia všetky podstatné podrobnosti o živote Pavla Socháňa a zistia aká významná osobnosť sa narodila v Liptovskom Mikuláši,“ uzatvára Peter Cabadaj.

foto: skk

sochan_vystava
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM