Slávka Kellová Rôzne

Svetový deň sprievodcov už zajtra

Liptovský Mikuláš sa opäť zaradí medzi slovenské mesta, kde sprievodcovia priblížia svoju prácu bezplatnými sprievodcovskými službami. Hlavné podujatia sa uskutočnia vo štvrtok 24. februára 2011. Na niektoré expozície bude možné nahliadnuť zdarma.

Podujatie organizuje mesto Liptovský Mikuláš už po druhýkrát v spolupráci s vydavateľstvom Krásy Slovenska pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov a 90. výročia časopisu Krásy Slovenska. Svetový deň sprievodcov sa od roku 1985 slávi 21. februára, kedy bola založená Svetová federácia asociácií turistických sprievodcov. Je to medzinárodná profesijná organizácia, ktorá združuje viac ako stopäťdesiattisíc členov – sprievodcov z 53 krajín sveta. V minulom roku sa do osláv zapojilo štrnásť slovenských miest.

Bezplatná prehliadka s témou „Tajomstvá ukryté za múrmi domov v historickom centre“ začne o 14.30 hod. na Námestí mieru pred Informačným centrom. Prehliadková trasa bude oproti tradičnej mierne upravená a doplnená o medailón Miloša Janošku – učiteľa, zapáleného turistického organizátora a nadšeného propagátora turistiky a cestovného ruchu i zakladateľa časopisu Krásy Slovenska.

Je to presne 90 rokov, počas ktorých je vydávaný tento najstaršie kontinuálne vychádzajúci časopis na Slovensku. Na jeho počesť otvorí Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši výstavu. Jej vernisáž sa uskutoční 24. februára 2011 o 16.00 ho­dine, kde budú ocenení aj budú z rúk primátora mesta Alexandra Slafkovského ocenení výnimoční spolupracovníci Krás Slovenska.

Stretnutie so sprievodcom obohatí multimediálna prezentáciu zaujímavostí a premietnutie filmu Ing. Ľubora Patscha „Miloš Janoška“. Záver bude patriť spomienkam na starý Mikuláš. Široká verejnosť Zároveň bude 24. februára bezplatný vstup (8.00 – 16.00 h.) pre širokú verejnosť v Múzeu Janka Kráľa a v jeho expozícii Tatrín a Žiadosti slovenského národa v starej evanjelickej fare, kde Miloš Janoška prežil časť svojich detských a študentských liet. Do propagácie podujatí sa aktívne zapoja i študenti Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši v ich vzdelávacom pracovisku, reštaurácii Mladosť.

IC LM, skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM