Slávka Kellová Kultúra

Sviatok múzeí a galérií aj v rezorte životného prostredia

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši - rezortné organizácie ministerstva životného prostredia – sa zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Návštevníci tak

Roky s nepriateľom za bránami je tohtoročnou témou Noci múzeí a galérií v priestoroch Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. Pozornosť bude venovaná rozvoju mesta Banská Štiavnica na konci stredoveku, budovanie jej systému obrany v rámci Zväzu stredoslovenských banských miest ako aj spôsob života skupín obyvateľov mesta v 16. storočí. Aktivity pre účastníkov budú v banskom múzeu späté s témou protitureckých bo­jov.

Hlavným programom Noci múzeí a galérií bude zážitková hra VIRIBUS UNITIS, ktorá bude postupne vo viacerých expozíciách Slovenského banského múzea. Návštevníci môžu pomocou šifrovacích správ hľadať predmety, prostredníctvom ktorých spoznajú známe i menej známe exponáty múzea. Pripravené budú aj tvorivé dielne, kde si návštevníci môžu vyskúšať vyrobiť vlastné listiny, raziť mince a pod. Vstupné do všetkých expozícií múzea je pre dospelých symbolicky 1 €, pre deti je vstup zdarma.

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravilo v rámci Noci múzeí podujatie Jaskynný medveď v múzeu. Návštevníci budú mať jedinečnú možnosť vidieť model pravekého medveďa v životnej veľkosti. Pripravená je prednáška o spôsobe života tohto živočícha, spojená s ukážkami originálnych kostí, lebiek a zubov či premietanie dokumentárnych filmov o pravekých cicavcoch.

Pre deti sú pripravené hry, kde si budú môcť vytvoriť netopierov z papiera, vypočuť si povesť o Demänovskej jaskyni ako aj zoznámiť sa s kamennými nástrojmi a pomôckami, ktoré sa kedysi používali v praveku. Počas Noci múzeí a galérií bude vstup pre návštevníkov zdarma a prehliadka expozície Fauna biotopov Slovenska v budove na Ulici 1. mája v Liptovskom Mikuláši bude za symbolických 20 centov.

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy. Jeho cieľom je prezentovať kultúrne dedičstvo, upriamiť pozornosť na význam jeho uchovania a ochrany, šírenie informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, a to prostredníctvom vzdelávania a kultivovaného oddychu. TASR dnes informovala hovorkyňa envirorezortu Beatrice Hudáková.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM