Správy

Sypače sa v Mikuláši nezastavili: Na sklonku roka najazdili tisíce kilometrov

Čísla z verejnoprospešných služieb ukazujú, že zima udrela v Liptovskom Mikuláši v plnej sile. A sezóna ešte neskončila.

Ilustračný obrázok k článku Sypače sa v Mikuláši nezastavili: Na sklonku roka najazdili tisíce kilometrov
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Zimnú údržbu v aktuálnej sezóne začali Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Liptovský Mikuláš o týždeň neskôr ako vlani. Neskorší nástup však podľa ekonomického námestníka VPS Martina Kögela so sebou nepriniesol menej výkonov, práve naopak. Kým počas novembra a decembra roka 2020 sypače odjazdili 150 kilometrov, na konci roka 2021 to bolo takmer 3100 výkonových kilometrov.

Využili čas

„V teréne boli nasadené aj traktory a menšie mechanizmy, pretože december bol bohatý ako na zrážky, tak aj na mrazové dni, a to až do náhleho oteplenia na konci decembra,“ informoval Kögel.

Prvá polovica januára sa začala teplým počasím, ponúkla preto pracovníkom VPS priestor na činnosti, na ktoré v koncoročnom období nie je čas. „Venovali sa obnove vnútorných priestorov krytej plavárne, administratívnych budov aj dielní. Maľovali kancelárie, šatne a vynovovali priestory v interiéroch. Na plavárni vymenili niektoré obklady, maľovali sociálne zariadenia a pripravovali ju na opätovné otvorenie po uzatvorení v minulom roku,“ priblížila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Pracovníci strediska verejná zeleň sa podľa jej slov venovali výrubom stromov, výmladkov a krovín, pracovníci dopravy vyvážali odpad.

Sezóna pokračuje

Zamestnanci VPS sa aj túto zimu starajú približne o sto kilometrov mestských ciest a 76 kilometrov chodníkov. K dispozícii majú 27 mechanizmov, sypače, traktory, multikáry a nakladače. Počas jednej sezóny minú v priemere 700 ton štrku a sto ton posypovej soli.

Do výkonu zimnej služby sú zaradení štyria pracovníci ako dispečeri a 32 pracovníkov obsluhujúcich vozidlá a mechanizmy. Podľa potreby zapájajú VPS do ručnej údržby aj pracovníkov z ostatných stredísk.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM