Tomáš Batiz Správy

Tábor ľudového tanca pod Kriváňom: Spoznajte tradičný folklór vo Východnej

Aj tento rok sa v dejisku najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku uskutoční tradičný tábor Tancovania pod Kriváňom. Zistili sme pre váš všetky potrebné informácie.

Ilustračný obrázok k článku Tábor ľudového tanca pod Kriváňom: Spoznajte tradičný folklór vo Východnej
Zdroj: TASR

Nielen výučba ľudových tancov, ale aj naučiť účastníkov používať vo voľných zábavách rôzne tanečné motívy, väzby a pravidlá, je cieľom siedmeho ročníka celoslovenského tábora ľudového tanca s názvom Tancovanie pod Kriváňom. Tanečný tábor sa uskutoční od 20. do 24. júla v amfiteátri vo Východnej, dejisku najväčšieho folklórneho festivalu

Aj bez skúseností

Tábor je určený pre širokú verejnosť od 16 rokov. „Pracujeme súčasne v skupine pokročilí a začiatočníci a každý účastník sa tak môže zaradiť do úrovne, ktorá mu vyhovuje,“povedala Michaela Košová z organizátorského Liptovského folklórneho strediska.

Čo je hlavnou myšlienkou?

Podstatou myšlienky je vrátiť tradičné tance z javiska späť medzi ľudí, a to nielen medzi členov folklórnych súborov, ale najmä medzi nadšencov a priaznivcov z radov laikov, ktorých sa za uplynulých šesť rokov tanečného tábora vystriedalo pod Kriváňom viac ako 220. „Tento ročník sme už museli zastaviť prihlasovanie účastníkov, nakoľko chceme zachovať rodinný charakter podujatia. Vytvára to neobyčajnú blízku a úprimnú atmosféru. Tento rok rady táboristov rozšíri 70 ďalších tanečníkov,“ doplnila s tým, že v predchádzajúcich ročníkoch boli v tábore aj tanečníci z Českej republiky, Poľska, Južnej Kórey a tiež Slováci pôsobiaci vo Švajčiarsku, Kanade či Spojených štátoch amerických.

„Zaujímavosťou je najstarší tanečník nášho tábora, ktorý mal 66 rokov, no za mladšími ročníkmi naozaj nezaostával,“ skonštatovala Košová.

Pre tohtoročný tanečný tábor vybrali organizátori a lektori tance zo Šemetkoviec, Čiko čardáš, tance goralskej tanečnej oblasti, tance zo Zuberca a Kokavy. Tancovať sa bude každý deň v dvoch trojhodinových blokoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM