Slávka Kellová Iné športy Iné športy

Tatranské slalomy budú napäté

Pred 63. ročníkom Medzinárodného tatranského slalomu - Memoriálu Ondreja Cibáka - vládne v Liptovskom Mikuláči napätie. V nedeľu sa uzavrie definitívne nominácia do reprezentačného družstva na najvýznamnejšie tohtoročné vrcholy, júnové ME v španielsk

MTS aj zavŕši blok pretekov pred ME, dovtedy sa naostro už nikde nebude pádlovať. Pre elitný tím je však zaujímavý ešte jeden dátum, na budúci týždeň sa vo štvrtok presunie druhý raz na olympijský kanál v Londýne a pobudne v ňom na sústredení päť dní.

V Liptovskom Mikuláši už tradične ohlasujú organizátori značnú účasť vyše 300 lodí z 13 krajín, a tak sa očakáva naozajstný maratón. Piatok s Medzinárodným slalomom obyčajne poslúžil na rozjazdenie, no tentoraz nesie so sebou visačku tretích nominačných pretekov a výrazným spôsobom všetkých mobilizuje. Bokom zostávajú tri lode olympijských víťazov, singlovka Michala Martikána, deblovka bratov Hochschornerovcov, kajak Eleny Kaliskej a spolu s nimi aj kajak a kanoe medailistky na MS Jany Dukátovej, ktoré nemusia bojovať o nominačné body a miesto v reprezentácii majú zaručené. Všetky však figurujú v štartovnej listine, vrátane Hochschornerovcov, keď Pavla už neobmedzuje bolesť v krčnom svale.

V piatok postaví trať vo vetve kanála Orava Róbert Orokocký, v sobotu a nedeľu ďalší tréner Peter Hochschorner. Možné je, že sa nominácia uzavrie už v sobotu, ak však niektoré lode nazbierajú v kategórii rovnaký počet bodov za umiestenia (rátajú sa výsledky z Čunova spred týždňa a teraz v L. Mikuláši, zo štyroch tri najlepšie), nominačný rébus sa rozhodne až v nedeľu. Podľa toho, aká vznikla situácia, tak prehľadný s trojicou lodí je kajak žien s Kaliskou, Dukátovou a spolu s nimi so Stacherovou, v mužskom singli popri Martikánovi medzi sebou zabojujú s najvýhodnejším postavením Slafkovský a Matej Beňuš s Karolom Rozmušom. V debloch s Hochschorne­rovcami potvrdzujú svoje postavenie bratanci Škantárovci a Kučera s Bátikom si budu musieť poradiť s Daněkom – Osadským, ktorí ich v prvých pretekoch v Čunove prekvapujúco zdolali. Najspletitejšiu matematiku ponúka mužský kajak a ťažko odhadnúť, komu L. Mikuláš dopraje do takej miery, že si vybojuje reprezentačný dres. Najjednoduchšiu pozíciu má v ženskom singli jediná žena, Katarína Macová. Na ME a MS štartujú po tri lode, no zaujímavé je aj štvrté miesto v nominácii, ktoré zaručuje účasť v seriáli Svetového pohára.

Vlani si prvenstvá na MTS odniesli tri slovenské lode, singlista Matej Beňuš, kajakárka Jana Dukátová, deblisti Tomáš Kučera – Ján Bátik a jediný účastník zo zahraničia kajakár Grzegorz Polaczyk z Poľska. Zvíťazila aj singlistka Katarína Macová, v tejto kategŕoii však štartovala v áčkovom finále sama.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM