Slávka Kellová Rôzne

Tento rok sa začne jar v utorok

Prvý jarný deň je dňom rovnodennosti, čo znamená, že všetci na Zemi budú mať rovnako dlhý deň ako noc, tento rok pripadá z astronomického hľadiska na 20. marca na 6:14.

V tento deň slnečné lúče dopadajú kolmo na rovník. „Dni sa budú ďalej predlžovať a noci skracovať, pričom to tak bude až do letného slnovratu,“ informuje Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

V prvý jarný deň Slnko vstúpi do znamenia Barana, na jeho zdanlivej dráhe po nebeskej sfére bude v tzv. jarnom bode – v bode jarnej rovnodennosti. „Tento bod je miesto na oblohe, kde sa pretína ekliptika s nebeským rovníkom, teda priemetom svetového rovníka na nebeskú sféru,“ informovala Kaňuchová. Keby sme sa podľa jej slov 20. marca počas dňa pozreli na oblohu a Slnko by zhaslo, uvideli by sme na jeho mieste súhvezdie Rýb.

Obeh Zeme okolo Slnka trvá 365,25 dňa, preto sa astronomické začiatky ročných období z roka na rok posúvajú približne o štvrtinu dňa. „Aby sme o pár storočí neslávili podľa kalendára Vianoce v letnom sparne, boli zavedené priestupné roky, v ktorých sa vzniknutý rozdiel v dátume vyrovnáva,“ uviedla Kaňuchová. Človek je podľa nej plný paradoxov. „Na jednej strane nemá rád stereotyp opakovania každodenných povinností, no na druhej strane stereotyp štyroch ročných období mu vôbec neprekáža, práve naopak, potrebuje ho a očakáva túto pravidelnosť a rytmus života,“ dodala.

zdroj, foto: Webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM