Kultúra

Tento týždeň bude patriť Jánošíkovi: Vrcholom bude otvorenie mučiarne

V metropole Liptova vyvrcholí počas budúceho týždňa séria podujatí pri príležitosti 300. výročia súdu a popravy Juraja Jánošíka. Mestské kino v L Mikuláši ponúkne všetky celovečerné filmy o legendárnom zbojníckom kapitánovi. V mestskom múzeu otvoria zrekonštruovanú expozíciu mučiarne.

Ilustračný obrázok k článku Tento týždeň bude patriť Jánošíkovi: Vrcholom bude otvorenie mučiarne
Foto: Slávka Kellová

„Okrúhle výročie súdu a popravy Jánošíka, čo sa vtedy udialo práve v Liptovskom Mikuláši, sa stalo vhodnou príležitosťou túto tému opäť predstaviť v historickom kontexte prostredníctvom slovensko-poľského projektu Jánošík – 300 rokov legendy,“ konštatovala historička Múzea J. Kráľa a autorka spomínanej novej publikácie Ružena Antolová.

Jedným z hlavných trvalých výsledkov tohto rozsiahleho projektu s finančnou podporou eurofondov je podľa nej práve komplexná rekonštrukcia mučiarne v podzemných priestoroch sídelnej budovy mestského múzea. „Doplnili sme ju o množstvo zaujímavých predmetov a pútavých informácií,“ spresnila s tým, že slávnostné znovuotvorenie sa uskutoční v piatok 16. augusta podvečer.

„Nová publikácia o Jánošíkovi má ambíciu predstaviť súčasnú podobu vnímania tohto významného fenoména slovenskej kultúry a dosiahnutú faktografickú úroveň poznania. Pokúsila som sa odpovedať na základnú otázku: pokiaľ je to skutočnosť a odkiaľ legenda. Verím, že to bude zdravá provokácia pre ďalších, aby sa pustili do bádania po ešte neobjavených faktoch,“ dodala Antolová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM