Tomáš Batiz Správy Samospráva

TOP investície mesta na rok 2017: Kam poputuje najviac peňazí?

Mestskí poslanci, ešte na poslednom zastupiteľstve uplynulého roka, schválili rozpočet na rok 2017. Do čoho sa chystá radnica najviac investovať?

Ilustračný obrázok k článku TOP investície mesta na rok 2017: Kam poputuje najviac peňazí?
Zdroj: TASR

Radnica v tomto roku plánuje investovať do zveľadenia mesta vyše osem miliónov eur. K najvýznamnejším tohtoročným investíciámbude patriť zateplenie budovy mestského úradu aj rekonštrukcia zimného štadióna.

Mesto vystavia nové parkovacie plochy,zrekon­štruuje cesty a chodníky, ale aj cintoríny. Peniaze pôjdu na protipovodňové opatrenia ale aj do oblasti životného prostredia – dobudovanie prekládkovej stanice, vybudovanie výbehu pre psov," skonštatovala Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

Foto: Tomáš Batiz

Nová vianočná výzdoba

V roku 2017 má mikulášska radnica v pláne aj zmodernizovať vianočnú výzdobu. Okrem toho dobuduje informačný systém mesta a zabezpečí novú sobášnu sieň. „Na dlhé roky zanedbávané ihrisko na Čsl. brigády, ktoré bolo postavené z nórskych fondov, mesto dá 30 tisíc eur,“ upresnila Čapčíková.

Podľa Čapčíkovej, menšie sumy radnica určila na opravy zázemia zimného štadióna a plavárne. Realizácia nových stavieb v mestskej oddychovej zóne Háj Nicovô vyjde na 30 tisíc eur. Pre porovnanie v susednom Ružomberku dá mesto do investičných akcií 5,6 mil. eur.

Cesty budú stáť 641 tisíc

Podstatnou položkou v rozpočte sú miestne komunikácie, na ktoré mesto vyčlenilo 641 tisíc. V prvej etape pribudnú parkovacie plochy na Čsl. brigády, chodník v Demänovej popri hlavnej ceste, nová cesta Pišútova – Dom služieb, Ohrady v Iľanove, parkovacie plochy pri kostole v Palúdzke. Mesto zmodernizuje cestu na ulici Do malého poľa v Ploštíne.

Pripomienkovacie obdobie nikto nevyužil. V rozsiahlej diskusii poslancov pred schvaľovaním rozpočtu zaznelo mnoho podnetov. „Reálnosť viacerých z nich alenebola s gestormi rozpočtu ani s finančným odborom v pripomienkovacom období konzultovaná a niektoré podnety boli nejasné, dokonca vyzneli ako nezmyselné, napriek tomu sme poslancom vyhoveli a mohli o nich hlasovať,“ podotkla Marta Gutraiová z mikulášskej radnice.

Foto: Tomáš Batiz

Zmeny rozpočtu až vo februári

V rámci pozmeňovacích návrhov sa do rozpočtu zaradilo počas rokovania poslancov vypracovanie projektových dokumentácií na rekonštrukciu miestnej komunikácie na Senickej na Podbrezinách a chodníka na Za vodou v mestskej časti Iľanovo. „Návrhmi na zmeny rozpočtu sa budeme zaoberať už vo februári. Rozpočet na rok 2017 sa tvoril v druhom polroku 2016, pričom mnohé požiadavky sa ku koncu roka ešte vyjasňovali. Preto mesto už vo februári 2017 urobí prvé prehodnotenie a úpravy najmä v oblasti investícií a iných záväzkov, ktoré sa upresňujú na prelome rokov,“ dodala Gutraiová, prednostka mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM