Slávka Kellová Rôzne

Toto má byť lepší Mikuláš?

Pýtajú sa obyvatelia využívajúci v Liptovskom Mikuláši opatrovateľské služby. Poslanci mestského zastupiteľstva dnes mali opätovne rokovať o zvýšení poplatkov za opatrovateľskú starostlivosť. Stretnutie sa skončilo hlasovaním o rokovacom programe.

Po tom čo z radov občanov vzišla petícia za zrušenie zvýšených poplatkov za opatrovateľskú starostlivosť o 100 až 400%, opoziční poslanci podali žiadosť o mimoriadne zastupiteľstvo, kde sa malo hovoriť o ďalších návrhoch. Jedným z nich bolo zvýšenie poplatkov z pôvodných 0,50 centov na 1 euro a v prípade potreby postupné zvyšovanie. Rokovania sa zúčastnilo 23 z celkového počtu 25 poslancov. Pri schvaľovaní programu rokovania desať opozičných poslancov súhlasilo, desiatka koaličných poslancov bola proti a trojlístok nezávislých poslancov sa zdržal hlasovania. Stretnutie sa tak skončilo po zhruba desiatich minútach.

Prítomní obyvatelia Liptovského Mikuláša, ktorí v súčasnosti využívajú opatrovateľskú službu boli z priebehu rokovania šokovaní. „Ja využívam opatrovateľku na dve až štyri hodiny denne. Vôbec s týmto nesúhlasím, pretože mám 318 eur dôchodok a z toho musím platiť bývanie, elektrinu a lieky,“ hovorí pani Helena, ktorá zaplatí od 1. mája 2011 za hodinu opatrovateľskej služby o euro navyše. Výdavky na opatrovateľku sa jej tak zvýšia o 200%. Iniciátorkou petície za zrušenie schváleného VZN je Mikulášanka Katarína Piačeková: „Je to na jednej strane šok, na druhej strane sa to dalo očakávať. Robila som niekedy v mestskom zastupiteľstve, takže viem ako to chodí. Nebola tu snaha o to, aby sa poplatok postupne zvyšoval. Predstava ako sa má naplniť rozpočet bola jasná a tak sa to schválilo takto. Len sa pýtam, kde je ten sľubovaný lepší Mikuláš, najmä pre starých ľudí,“ reaguje na záver rokovania. Či bude pokračovať v boji za zníženie služieb zatiaľ nevie: „Mnoho ľudí si už znížilo opatrovateľskú službu, niektorí ju úplne zrušili, niektorí uvažujú o skrátení hodín, neviem, čo bude ďalej,“ uzatvára Katarína Piačeková.

Primátor Liptovského Mikuláša však naďalej prejavuje ochotu viesť dialóg na tému zvýšených poplatkov. „Dnes sme o tom nerokovali, pretože teraz nemáme príjmy na takej úrovni, aby sme si to mohli dovoliť. Nestačí, keď hradíme 2/3 tejto služby? Návrhy vyšli z opozičného klubu, pretože neprešiel ich návrh na riadnom zastupiteľstve, tak skúšali takúto cestu cez zvolanie mimoriadneho zasadnutia,“ argumentuje primátor Alexander Slafkovský. Pripúšťa, že schválené ceny sa budú znižovať. Kedy a v akom rozsahu bude závisieť od budúcich príjmov mesta.

Opoziční poslanci sú odhodlaní ďalej pokračovať v snahách o zníženie poplatkov. „Budeme ďalej požadovať v rámci našich kompetencií. Znovu požiadame o zvolanie zastupiteľstva, znovu sa stretneme a budeme to robiť dovtedy, kým si neuvedomia koaliční poslanci, že sú tu ľudia,“ hovorí Ján Blcháč, predseda opozičného klubu.

Trojica nezávislých poslancov si myslí, že predkladateľ urobil chybu v nesprávnom podaní návrhu. Ak by poslanci odsúhlasili zrušenie schváleného VZN dotklo by sa to aj nariadení z predchádzajúcich rokov. „Nastalo by právne vákuum. Navrhovateľ mal pripraviť návrh zmien VZN nie jeho zrušenie a to malo byt obsahom dnešného rokovania,“ hovorí nezávislý poslanec Ján Droppa.

súvisiaci článok: http://www.mikulas24.sk/clanky?…

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM